NOVOSTI

Saznajte tko su Frontend Crash Course predavači i kako će izgledati edukacija

Edukacije
Zrinka Antolovic
Nakon uspješnih edukacija u prethodnom razdoblju, 2021. godinu smo odlučili započeti frontend edukacijom.
Nedavno je objavljen Frontend Starter Kit, a trenutno prikupljamo prijave za Frontend Crash Course koji kreće početkom veljače.

U pauzi od pripremanja materijala i evaluacije pristiglih prijava, razgovarala sam s predavačima edukacije Filipom Svetličićem i Mladenom Ristićem.

Filip je voditelj frontend tima i u Inchoou radi na eCommerce projektima više od deset godina. Veliki je ljubitelj umjetnosti, a u slobodno vrijeme crta i stvara glazbu.

Mladen je frontend mentor koji je zadužen za educiranje novih zaposlenika i njihovo uvođenje u eCommerce svijet.

Motivirani uspjehom tri PHP akademije i PM Crash Course edukacije, Filip i Mladen su odlučili pripremiti frontend edukaciju i educirati kandidate sa željom da pronađu nove kolege u timu.

U nastavku pročitajte što vas može očekivati na edukaciji i na temelju kojih kriterija rade evaluaciju svih pristiglih prijava.

Dečki, prijave nam polako, ali sigurno pristižu i bliži se početak edukacije. Kako je nastala ideja o organiziranju Frontend Crash Coursea i koliko dugo ste se pripremali za ovu edukaciju?

Mladen: Još uvijek se pripremamo! 🙂  Šalu na stranu, uložili smo puno vremena i truda u ovu edukaciju. Posebnu pažnju smo posvetili promišljanju o konceptu edukacije; kako postaviti prijave, koje kriterije uzimati prilikom evaluacije, koji sadržaj pokriti na predavanju i u kojem vremenskom periodu održati edukaciju.

Nakon PHP akademija i PM Crash Coursea su nam se u Inchoou pridružili novi kolege i zaključili smo da taj model dobro funkcionira za privlačenje novih zaposlenika, zbog čega smo se odlučili pripremiti i svoju, frontend edukaciju.

Filip: Ideja za Frontend Crash Course je došla jer smo evaluirajući prijave za posao primijetili da mnogi kandidati prilikom vlastite edukacije preskaču osnove i ne savladaju temelje u potpunosti.

Iz tog razloga smo se odlučili pripremiti bazičnu edukaciju kojom bismo polaznicima ukazali upravo na te propuste. Na primjer, često kandidati na razgovoru za posao imaju znanja o nekim trenutno popularnim frameworcima i libraryjima (jQuery, React, Vue), no nisu u potpunosti prošli osnove.

Što nedostaje takvom pristupu učenju?

Filip: Takav pristup učenju nije potpun i ostavlja “rupe” u znanju. Osoba često nauči koncepte vezane uz određeni framework ili library, ali nije npr. svladala osnovni JavaScript concept closure koji je underlying layer upravo onog što se radi u tom frameworku/libraryju.

Mi radimo na izazovnim eCommerce projektima i svaki zaposlenik kod nas prolazi Magento edukaciju koja zna potrajati i do tri mjeseca. Magento je platforma s dugogodišnjim prisustvom na tržištu, provjerena je i stabilna te ju je izazovno za svladati. Iz tog razloga nam je važno da kandidat ima dobre temelje, na kojima ga lakše možemo educirati i pripremiti za produkciju.

Za koga je namijenjena ova edukacija i što polaznici mogu očekivati od nje?

Filip: Edukacija je namijenjena juniorima koji već imaju određena znanja, ali osjećaju da još nisu spremni za posao te im treba usmjerenje. Polaznici mogu očekivati uvod u svijet frontend developmenta prilagođenog našem poslovanju.

Pripremajući Frontend Starter Kit i ovu edukaciju, prikupili smo set materijala kako bismo kandidate strukturirano vodili kroz proces edukacije. Izazov današnjeg vremena je što ima puno edukativnog sadržaja na internetu i početnicima je teško razlučiti što je važno, a što ne te se često dogodi da zalutaju u procesu samostalnog učenja. Mi ćemo sa svojim dugogodišnjim iskustvom rada na projektima kandidate pokušati usmjeriti u odabir najboljeg pristupa radu.

Starter Kit je kreiran tako da sadrži pregled osnovnih cjelina koje ćemo na edukaciji detaljnije pokriti.

Kako evaluirate prijave i odabirete kandidate?

Mladen: U sklopu prijave želimo vidjeti kandidatov GitHub profil, odnosno materijale za koje polaznik smatra da predstavljaju njegovo znanje.

Smatramo da je najpošteniji kriterij u odabiru kandidata za edukaciju njihovo znanje, koje možemo vidjeti na temelju njihovih prethodnih radova. Primjeri koda s GitHuba ne moraju biti veliki projekti, mogu biti i radovi koje ste radili “sebi za dušu”.

Ako nemate svojih prethodnih radova, u tekstu natječaja potražite jednostavan zadatak kojim možete upotpuniti svoju prijavu. Ako imate već neke prethodne radove, naš zadatak nije uvjet za prijavu, ali će vam sigurno dati prednost u odnosu na druge kandidate.

Od kojih cjelina se sastoji edukacija?

Mladen: Edukacija se sastoji od uvoda u svijet Weba, kratkog pregleda rada preglednika, HTML-a, CSS-a i JavaScripta, a za kraj ćemo napraviti presjek cijele edukacije.

Nakon što prođemo uvod u svijet Weba i kako rade preglednici, cjeline smo podijelili na osnovne i napredne. Na primjeru HTML-a, to izgleda ovako: na prvom predavanju ćemo proći kroz osnovne stvari kao što su history, tags i semantics, a na naprednijem predavanju prolazit ćemo outline algorithm, accessibility, preparing markup for CSS i slično.

Veliku pažnju smo posvetili CSS-u jer je on jako važan za naše poslovanje. Tu smo pripremili čak 4 različita predavanja: basic, layout, advanced i animations/interactions.

Nakon toga slijede dva predavanja posvećena JavaScriptu, osnovni i napredni dio. Koncepti će biti pisani isključivo čistim jezikom (vanilla JavaScript).

Kako će izgledati zadatak?

Filip: Tijekom cijele edukacije polaznici će raditi na svom vlastitom projektu koji će biti u obliku jednostavnog web shopa. Nakon svake cjeline i usvojenih teoretskih znanja, moći će ih praktično primijeniti na zadatku koji ćemo na kraju evaluirati te procijeniti koji kandidat će dobiti priliku za razgovor za posao.

Što očekujete od polaznika Frontend Crash Coursea?

Mladen: Od polaznika očekujemo interaktivnost i angažiranost prilikom predavanja te predanost u pisanju projekta. Osim što ćemo evaluirati zadatak, voljeli bismo ovom edukacijom procijeniti motiviranost i želju za učenjem. Ne trebamo ni spominjati da očekujemo redovno pohađanje predavanja. 🙂

Izazovno je pripremati online edukaciju i žao nam je što se s polaznicima nećemo družiti uživo, ali pokušat ćemo ovu situaciju iskoristiti najbolje.

Filip: Pravi Frontend Developer je kreativac, ima osjećaj što je lijepo i balansira između dizajna i programerskog svijeta. Mi se nadamo da ćemo u polaznicima prepoznati takve profile koji znaju balansirati između ta dva svijeta i da ćemo uživati u ovih mjesec dana edukacije!

Dečki, hvala na razgovoru i želim vam puno sreće s edukacijom!

A ti, dragi čitatelju, na Frontend Crash Course se možeš prijaviti do nedjelje, 24.1., do ponoći. Veselimo se vidjeti tvoju prijavu! 🙂

Prijave su završile.

Aktivni natječaji!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *