NOVOSTI

Zašto odabrati Magento kao platformu za svoju online trgovinu

Magento
Tea Pisac
Planirate svoju prvu online trgovinu ili već imate postojeću, ali niste zadovoljni s trenutnim rješenjem?
Razmišljate o eCommerce platformi koja će biti u mogućnost zadovoljiti sve potrebe vašeg sadašnjeg, ali i budućeg online poslovanja? Vjerujete u rast svog online poslovanja te vam je zbog toga važno skalabilno i fleksibilno eCommerce rješenje?  Ako je odgovor DA na neka od tih pitanja, onda će vas zanimati zašto Magento platformu uzeti u obzir.

Magento je najpopularnija open-source platforma za izradu online trgovina u cijelome svijetu što znači da je skoro svaka treća online trgovina izgrađena upravo na Magentu. Kada ga uspoređujemo s ostalim popularnim eCommerce rješenjima, Magento ima najraznovrsniju strukturu po pitanju korištenih jezika, vrsta proizvoda i zemalja u kojima se isti prodaju.

Kada pričamo o nečemu čija je primarna funkcija upravo prodaja i za to “nešto” kažemo da je najpopularnije u cijelome svijetu, onda tu stvarno ima nečega što bi moglo zanimati svakog postojećeg ili budućeg online trgovca, zar ne? Pa krenimo u bazični pregled najvažnijih karakteristika koje Magento ima.

Članak pred vama namijenjen je osobama koje se tek upoznaju s Magentom. Ovdje ćete pronaći osnovne informacije o glavnim karakteristikama i ugrađenim funkcionalnostima ove eCommerce platforme. Za početak, Magento bih opisala sa sljedećim pojmovima:

  • Free, Open Source & Magento zajednica
  • Modularnost & Skalabilnost
  • “Out of the box” funkcionalnosti

Free, Open Source & velika Magento zajednica

Osnovna funkcija online trgovine je da prodaje, što je u potpunosti jasno. Ako se bavimo prodajom određenih proizvoda/usluga, velika je vjerojatnost da se borimo s desetcima konkurenata i neophodno je uzeti u obzir svaki pa i najmanji trošak poslovanja. Tako da, prva stvar koja će budućeg (il postojećeg) trgovca zanimati je: koja je cijena za taj Magento?

Magento ima dvije verzije: besplatnu, Magento Community verziju i Magento Enterprise verziju koja se plaća. S obzirom na to da funkcionalnosti Magento Community verzije mogu u potpunosti zadovoljiti i potrebe naprednih online trgovca, s nekoliko desetaka tisuća proizvoda, zadržimo se u ovome članku upravo na toj verziji.

Bez obzira što se sami software ne plaća (nema jednokratne naknade, niti mjesečnih iznosa koje morate platiti), treba uzeti u obzir određeni trošak za postavljanje online trgovine, hosting i domenu. Osim toga, ako nemate pretjerano specifične zahtjeve, što se novčanih izdataka tiče, “you are good to go” te vrlo brzo možete imati otvorenu trgovinu 24/7.

Velika prednost Magenta je u činjenici da je zajednica oko ove platforme vrlo razvijena, te širom svijeta možete pronaći mnoštvo članaka, savjeta i tutorijala koji će vam pomoći kako nešto napraviti/postaviti. Pitanje koje u datom trenutku imate zasigurno je “mučilo” još nekoga od 240 000 vlasnika Magento online trgovina iz cijeloga svijeta te postoji velika vjerojatnost da je rješenje već dostupno i podijeljeno s ostatkom zajednice.

Zasto_Magento_2

Ako ipak niste pretjerano tehnički potkovani ili niste voljni previše eksperimentirati, možete potražiti partnera u vidu “freelance” programera ili neke od brojnih agencija specijaliziranih upravo za rad na Magentu. Ako vam je pak problem jezična barijera, u Hrvatskoj također imate brojne potencijalne partnere koji vam mogu pomoći. Sama činjenica da postoji toliki broj stručnjaka koji se bave upravo vašom eCommerce platformom, daje vam široku paletu suradnika između kojih možete birati i koje iz raznoraznih razloga možete mijenjati.

Open-source podrazumijeva da je kod dostupan i može se modificirati na način koji vama odgovara. Zbog toga se oko Magenta stvorila velika zajednica koja je kroz vrijeme modificirala i izgrađivala specifične funkcionalnosti koje su bile potrebne određenim trgovcima te ja na taj način doprinijela izgradnji i konstantnom unaprjeđenju platforme.

Jedan od rezultata doprinosa Magento zajednice je mnoštvo raznoraznih “ekstenzija” koje omogućavaju vlasnicima online trgovina da nadograde svoju online trgovinu nekom novom funkcionalnošću. Ekstenzije se razlikuju po cijeni (veliki broj je besplatan), kvaliteti te brojem funkcionalnosti koje donose. Kako će vaše iskustvo u svijetu online trgovine rasti, tako ćete svojim posjetiteljima htjeli ponuditi dodatne funkcionalnosti. Pri tome treba biti oprezan i ne prepustiti se bjesomučnom instaliranju raznoraznih ekstenzija jer velika količina istih može narušiti performance vaše online trgovine. Ali hej, jesmo li spomenuli već da niste sami i da možete birati partnera koji će vam pomoći? 🙂

Modularnost & Skalabilnost

Ako trenutno imate potrebu za manjom online trgovinom, bez mnogo dodatnih funkcionalnosti, vjerojatno ćete kao opciju uzeti i neke druge platforme koje se čine (i doista jesu) jednostavnije za početnike. Ali ako razmišljate dugoročno (a trebali biste, jer sigurno ne ulazite u ovu priču sa stavom: “Hajdemo se malo poigrati pa da vidimo gdje će nas to dovesti”) i kako vaša online trgovina raste, rast će i potreba za implementacijom raznoraznih dodatnih funkcionalnosti/modula.

Zato je Magento idealan odabir za vas jer ne samo da zadovoljava potrebe malih online trgovaca-početnika, nego vam omogućuje tako željeni rast i proširenje asortimana/tržišta. Kako budete rasli, uvidjet ćete moćne mogućnosti ovog robusnog sustava koji idejno i jest osmišljen i namijenjen za velike trgovce koji uz optimalno planiranje i vođenje poslovanja i vi možete postati.

Bez obzira trebate li dodatni modul koji će online trgovini dodati određene funkcionalnosti ili trebate povećati serverski prostor zbog povećanog prometa – Magento je sustav koji je predviđen i za takve scenarije.

Tako smo i mi u Inchoou krenuli u lokalizaciju Magenta, čime omogućavamo vlasnicima prilagodbu trgovine ne samo s tehničke, već i s pravne strane. Preveli smo Magento 2 na hrvatski, a sada razvijamo prateće module poput fiskalizacije, načina dostave i najkorištenijih servisa za kartično plaćanje u Hrvatskoj – HT PayWay sustava i WSpay sustava.

language-pack-hr-featured

“Out of the box” funkcionalnosti

OK, dobro je znati da je rješenje besplatno, da je na raspolaganju velika zajednica koja može pomoći oko bilo kakvih pitanja i zadataka te da platforma može pratiti vaš rast. Želim da dobijete dojam o tome što sve dobivate s “out of the box” Magentom, ali obzirom da bi ovaj članak trebali pročitati kroz nekoliko minuta, navesti ću samo neke od brojnih funkcionalnosti.

  •      Kontrola nad izgledom online trgovine

U slučaju da imate dovoljna financijska sredstva, temu (kako će vaša online trgovina izgledati) uvijek možete isplanirati i izraditi “od nule”. To će omogućiti jedinstveno korisničko iskustvo, jednostavan proces kupovine i prepoznatljiv izgled online trgovine. Ipak, ako u početku niste dubokog džepa, uvijek možete krenuti s nekom od povoljnih, unaprijed izrađenih tema, te ju prilagoditi Vašim željama.

  •      Mogućnost kreiranja različitih vrsta proizvoda

Magento ima ugrađenu mogućnost kreiranja različitih vrsta proizvoda, ovisno o potrebama vašeg poslovanja. Od proizvoda koji će se samostalno prikazati u nekoj od kategorija online trgovine, do proizvoda koji mogu varirati po veličini, boji, kombinaciji s drugim proizvodima i mnoštvu drugih mogućnosti.

  •      Mogućnost prikazivanja i filtriranja proizvoda po kategorijama

Nakon što ste kreirali proizvode, dodali opise, fotografije i specifikacije, iste treba smjestiti u kontekst i omogućiti posjetitelju brz i jednostavan pronalazak traženog. Osim što možete isplanirati navigaciju koja je jednostavna za korištenje, kreirajući različite kategorije i podkategorije, Magento pruža i mogućnost naprednog filtriranja proizvoda prema atributima koje ćete prethodno sami definirati te na taj način omogućiti brz i nesmetan put do željenog proizvoda.

  •      Alati za marketing, promociju i povećanje konverzija

Kako bi pomogli kupcima da lakše donesu odluku o tome što kupiti te kako biste u konačnici povećali broj proizvoda/vrijednost u košarici, na raspolaganju vam stoje brojni alati. Za svaki od proizvoda, možete definirati njegove srodne proizvode (related, up-sells, cross-sells) koji će se prikazivati vašim posjetiteljima u određenoj fazi njihovog “shopping” putovanja. Osim predlaganja dodatnih proizvoda, Magento također nudi mogućnost kreiranja različitih promotivnih akcija, kupona te ostalih mjera za poticanje kupnje i povećanje konverzija.

  •      Postavke za optimizaciju za tražilice (SEO)

Za online trgovinu, vidljivost na tražilicama je od presudne važnosti. Osnovna Magento instalacija dolazi s mnoštvom postavki koje će vam pomoći da vašu online trgovinu učinite što bolje pozicioniranom na tražilicama. Ovdje također postoje i dodatne mogućnosti za unaprjeđenje tehničkih i sadržajnih postavki vaše online trgovine, a sve u cilju privlačenja posjetitelja koji će se pretvoriti u kupce. Inchoo uz samu uslugu izgradnje online trgovina, svojim klijentima svakodnevno pomaže i optimizirati online trgovine za tražilice kako bi bili maksimalno vidljivi na tržištu.

  •      Metode plaćanja i dostave

Magento “out of the box” ima ugrađene brojne mogućnosti plaćanja koje podržavaju neke od najpopularnijih načina plaćanja u cijelome svijetu.  Od trenutno dostupnih, “out of the box” metoda plaćanja, u Hrvatskoj trenutno možete koristiti samo metodu plaćanja pouzećem. A kao što sam spomenula, upravo izgrađujemo integraciju s popularnim (hrvatskim) sustavima za plaćanje koji će vam omogućiti primanje uplata s kartica. I da, ovdje je uključeno i rješenje za fiskalizaciju!

Isto tako, što se opcije dostave tiče, ukoliko vaše poslovanje naraste i poželite automatizirati komunikaciju s dostavnom službom, Magento također nudi mogućnost integracije s različitim sustavima dostavnih službi. 

  •      Mogućnost postavljanja i upravljanja s više online trgovina, kroz jednu instalaciju

U slučaju da želite prodavati određene proizvode preko više online trgovina i/ili u više zemalja na različitim jezicima, a sve to administrirati kroz jednu instalaciju – Magento je platforma za vas. Ova mogućnost je posebno važna za trgovce koju planiraju intenzivno širenje te izlazak na nova tržišta. I upravo tu do izražaja dolazi moć Magenta čije su glavne odlike – skalabilnost i fleksibilnost. Sve na jednome mjestu, bez potrebe za prelaskom na druge eCommerce sustave, obuku djelatnika za iste te potencijalni gubitak pozicije na tražilicama zbog promjene eCommerce platforme.

Zaključimo:

Prethodno navedene funkcionalnost su samo neke od nebrojenih mogućnosti Magenta kao eCommerce platforme. U ovom članku potrudili smo se dati bazični pregled Magenta, upoznati čitatelja s glavnim konceptom  ove platforme te predstaviti neke od glavnih (unaprijed ugrađenih) funkcionalnosti. Kao što ste mogli vidjeti, zbog modularnosti, fleksibilnosti i skalabilnosti, ova platforma stvorena je za srednje i velike online trgovine. Kako ništa nikada nije samo od sebe naraslo, od nekuda se treba krenuti. Zbog mnoštva ugrađenih, standardnih Magento funkcionalnosti koje rade i bez složenih, naknadno dodanih rješenja, Magento može poslužiti i kao odlična platforma i za male trgovce koji tek počinju svoju eCommerce avanturu.

Bez obzira u kojoj fazi razvoja je vaša online trgovina (ili ideja o istoj), nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan te da vam je isti pomogao da dobijete jasniji dojam o prednostima Magenta kao eCommerce platforme koja će vam omogućiti da prodajete 24/7.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)