Iskustva praktikanata: ljetna PHP praksa u Inchoou

Početkom srpnja krenuli smo s ljetnim praksama. Nakon što su završili ispitni rokovi, Matej Arlović i Robert Štitić došli su kod nas u ured na PHP praksu.

Robert je zaljubljenik u rukomet i u svojoj rodnoj Kutini trenirao ga je na poziciji desnog krila. U Osijek se doselio kad je krenuo na fakultet, a prije nego što ode kući na praznike, došao je u naš tim Bruges (timovi unutar Inchooa su nazvani po raznim gradovima iz cijelog svijeta). Sve nas je iznenadio prilikom prijave za praksu gdje je priložio dokument koji prikazuje kako je položio besplatan Magento tečaj.

Matej dolazi iz Osijeka i u slobodno vrijeme s prijateljima iz cijelog Balkana izrađuje video igru Inferno Race. Osim developerskih vještina, posjeduje znanje vođenja projekata. U Inchoou je bio u timu Manaus.

Zajedničko im je to što su obojica studenti na drugoj godini Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku te su sudjelovali na PHP Akademiji koju smo organizirali u suradnji s fakultetom koji pohađaju. Na praksi su bili specijalizirani za backend, ali su na vlastiti zahtjev od direktora Tomislava Bilića dobili i kratku edukaciju o project managementu.

Što su naučili i kako im je bilo punih 20 radnih dana u Inchoou, saznajte više u intervjuu s njima.

Dečki, približio se kraj prakse u Inchoou. Jesu li 4 tjedna brzo prošla ili ste jedva dočekali kraj?

Robert: Proletjela su! Ova 4 tjedna prošla su mi jako brzo i kad pomislim da sam s praksom počeo prije mjesec dana, čini mi se nerealno. Vrijeme je brzo prošlo jer mi je bilo zanimljivo i puno smo radili.

Matej: Ova 4 tjedna prakse su brzo prošla. Nisam se ni okrenuo, a već sam bio na zadnjem tjednu. Vjerojatno jer sam radio zadatke koji su bili zanimljivi i izazovni.

Obojica ste bili polaznici PHP Akademije. Je li Akademija ispunila vaša očekivanja i kako to da ste se odlučili prijaviti za praksu?

Robert: PHP Akademija je bila super zbog odličnih predavača. Pokazali su gradivo tako da i oni koji imaju slabije predznanje mogu shvatiti o čemu se radi. Predavanja na akademiji su započeli s osnovama, ali su završili s naprednijim gradivom. Na praksu sam se prijavio jer želim naučiti kako Magento funkcionira, a pripremao sam se proučavajući dokumentaciju i izrađujući module.

Matej: PHP Akademija je odličan projekt jer se može naučiti puno stvari koje osoba, ako programira PHP iz hobija, ne može naučiti sama. Na raspolaganju smo imali dva predavača koji su nam pomogli u bilo kojem trenutku kad smo se susreli s problemom i objasnili nam to što ne razumijemo. Najviše mi se svidio projektni zadatak koji smo radili posljednjih tjedana. PHP Akademija se razlikuje od klasičnih online tutoriala ili seminara jer smo dobili konkretan projekt i rok do kojeg smo ga morali napraviti. Moje mišljenje je da najviše možeš naučiti radeći konkretne zadatke jer tad naučiš rješavati probleme na koje naiđeš. Prošlo ljeto sam poslao zamolbu za posao u Inchoo, ali bez ikakvih očekivanja. Bio sam pozvan na informativni razgovor i na tom razgovoru me Ivan Weiler upoznao s PHP Akademijom te praksom u Inchoou. Odlučio sam se prijaviti na PHP Akademiju, a nakon toga i na praksu. Za praksu se nisam posebno pripremao jer u slobodno vrijeme, između ostalih jezika, programiram u PHP-u.

Što ste radili na praksi, koji zadatci su bili pred vama? Što ste konkretno naučili u ovih mjesec dana koliko ste bili kod nas u uredu?

Robert: Zadatak je bio napraviti online trgovinu za udrugu Osijek Software City. Naučio sam puno toga o frontend developmentu, točnije izradu i customizaciju tema na Magento platformi. Dok sam radio na online trgovini, izradio sam novu temu baziranu na postojećoj Magento temi koju sam ubacivao u posebne dijelove stranice, dodavao sam blokove i mijenjao layout.

Matej: Prvi zadatak je bio upoznavanje s razvojnom okolinom u kojoj ću raditi krenuvši od Linuxa pa sve do Magenta. Nakon toga krenuo sam s upoznavanjem koda i instaliranjem Magenta (čovjek bi pomislio da je to jednostavan zadatak, ali vjerujte mi da nije! ).

Dobio sam zadatak da napravim trgovinu za udrugu Osijek Software City. Izrađujući trgovinu sam, uz pomoć mentora, isprogramirao dvije ekstenzije za Magento 2 koje su nadopunile trgovinu. Između ostalog, u ovih mjesec dana sam naučio kako je raditi u timu, ali i kako bolje voditi projekte.

Koji dio prakse vam je bio najzanimljiviji, a s čime ste imali problema?

Robert: Najzanimljivije mi je bilo upoznati Magentov kod, njegova višejezičnost, izrada modula, konfiguracija i prilagodba online trgovine. Najteže mi je bilo uskladiti dizajn trgovine da izgleda slično kao softwarecity.hr stranica. Bilo je bezbroj poteškoća, ali ako Google nije znao odgovor, mentor i drugi članovi Bruges tima su uvijek bili tu i pomagali mi.

Matej: Ne mogu izdvojiti najzanimljiviji dio prakse jer se u uredu stalno nešto događa. Kad završim jedan zadatak, odmah nakon njega dobijem drugi koji je teži i izazovniji od prethodnog. Najteži zadatak mi je bio programiranje ugniježđenih komentara (komentar na komentar, engl. nested comments ) kao onih na Redditu. Poteškoće sam rješavao uz pomoć mentora i googlanja.

Je li vam ova praksa pomogla za bolje usmjeravanje u budućnosti i znate li sada što želite profesionalno raditi?

Robert: Praksa mi je pomogla za usmjeravanje u budućnosti jer sam puno toga naučio. Nakon nje sam siguran da je to posao koji želim raditi. U Inchoou mi se svidjela opuštena atmosfera. Mislim da su najbolji ljudi s kojima možeš raditi oni koji su puni znanja i pozitive, a Inchoo je pun takvih.

Matej: Prije nego što sam došao na praksu sam znao što želim raditi u budućnosti, ali mi je praksa pomogla da se bolje pripremim za to što me čeka. Ovo je bila dobra priprema za posao jer sam na praksi dobio zadatke kao i developeri koji su zaposleni u Inchoou. Sigurno nisu bili toliko kompleksni zadatci, ali su dobar pokazatelj što te čeka u budućnosti kada ti hobi postane posao.

Koji su vam planovi nakon prakse?

Robert: Nakon prakse ću se odmarati do kraja ljeta, a nakon toga ću završiti fakultet i nastaviti raditi.

Matej: Najveći plan je završiti fakultet jer smatram da je škola najvažnija u čovjekovom životu, a nakon toga kuda me život odnese. Volio bih imati vlastiti game studio jer mi je strast izrađivanje video igara u slobodno vrijeme. Nakon ova četiri tjedna u Inchoou, rad u softverskoj tvrtki mi se čini zanimljiv i zabavan. Nakon fakulteta ću, ako ne uspijem pokrenuti vlastitu tvrtku, pronaći posao u nekoj osječkoj softverskoj tvrtki.

Što biste preporučili studentima koji se žele prijaviti na praksu u Inchoo?

Robert: Preporučujem svima da se prijave na praksu i da od prvoga dana upijaju svaki kod, svaku riječ i objašnjenje koje dobiju iz tima. Također, savjetujem da se ozbiljno prihvatite ovoga posla jer biti praktikant u Inchoou dobra je prilika za nadoknaditi propušteno, odnosno naučiti nepoznato. Ako ste zainteresirani za bekend, prijavite se i naučit ćete puno toga u kratkom vremenu.

Matej: Ostalim studentima bih svakako preporučio PHP Akademiju i praksu u Inchoou. Na PHP Akademiji ćete se pripremiti za izazove na praksi na kojoj ćete steći iskustva koja će vas oblikovati kao developera i kao osobu.

Ako ti se svidjelo Robertovo i Matejevo iskustvo, slobodno se prijavi za praksu kod nas tako što ćeš poslati primjer koda na praksa(at)inchoo.net. Registriraj se na GitHub i stavi na njega neki svoj rad ili primjer koda kojim se ponosiš. Radovi ne moraju biti komercijalni, možda si nešto kreativno kodirao “za svoju dušu”, prijatelju za posao ili u sklopu nekog kolegija.

Iako su svi termini za ljetnu praksu popunjeni, pošalji nam svoju prijavu i naknadno ćemo dogovoriti termin prakse.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *