Go Responsive ili gdje naučiti sve o responsive web dizajnu?

Kada se danas kaže RWD, jasno je da se radi o responsive web designu. Ta kratica ne predstavlja mit kakav je predstavljala nekad, ali i dalje se uz takvu vrstu dizajniranja povezuje cijeli niz različitih pitanja. Dugogodišnji Inchooer i certificirani Magento developer, Hrvoje Jurišić, na ovogodišnjim KulenDayzima rješava sve te misterije.

U teoriji, RWD je dizajn zahvaljujući kome vaša stranica izgleda dobro na bilo kojem uređaju. Nije bitno radi li se o desktopu, tabletu ili mobitelu, dizajn treba izgledati dobro i biti lagan za uporabu bez obzira o kojem uređaju je riječ. Takva vrsta dizajniranja ne izbacuje informacije nasumično kako bi stranica stala na manji ekran već prilagođava oblik sadržaja ekranu preko kojega se taj sadržaj prikazuje.

Uz takvu se vrstu dizajna, pogotovo kada se u obzir uzme njegova popularnost, vežu različita pitanja. Od onih standardnih (je li dobar za performance ili ne?), do onih malo zanimljivijih, koji već ulaze u samu tehniku rada sa RWDom (u obzir treba uzeti sve, od workflowa do tehnike).

Hrvoje-Jurišić-Inchoo-OMGcommerce

Kao uvod radionici, Hrvoje progovara o važnosti ovakve vrste dizajniranja i očekivanjima koja ima.

Koja je važnost responsive designa?

Hrvoje: RWD, u današnjem smislu shvaćanja, je “rođen” 2010. godine. U ovih 5 godina od nastanka do danas, postao je de facto standard kada govorimo o web developmentu. Isto tako, siguran sam da ćemo se s RWD-om družiti još dugo godina. Naravno da će se on razvijati i evoluirati, ali osnovne premise, koje na kraju krajeva ni nemaju toliko veze sa tehnologijom, ćemo poštovati i u budućnosti.

Koliko god se RWD već udomaćio u mainstream web developmentu, mnogi developeri se još nisu sasvim uhvatili u koštac sa svim izazovima koje on donosi. Nije dovoljno samo zgurati sav sadržaj na mali ekran, RWD je puno više od toga. On mijenja način na koji promišljamo i izrađujemo web stranice.

Što se od radionice može očekivati?

Hrvoje: Radionica će pokriti cijeli proces izrade RWD web stranice, od planiranja, dizajna, kodiranja pa sve do optimizacije. Najprije treba shvatiti zašto je RWD bitan i osnovne principe RWDa, nevezano za tehnologiju. Početnicima će ovo biti dobar uvod u ono što što ih očekuje u svijetu web developmenta, a onim malo naprednijim će pomoći da ubrzaju svoj razvoj web profesionalca. Isto tako, pozivam i iskusne profesionalce da se pridruže radionici, jer vjerujem da uz rad, razgovor i diskusiju svi zajedno možemo podijeliti svoja iskustva i naučiti nešto novo. To je u biti i smisao ovakvih radionica: dijeljenje znanja, inspiracija i poticaj za učenjem i osobnim razvojem svakoga od nas, pa čak i predavača 🙂

Uz sve najavaljeno, kako propustiti ovakav događaj?

Prijave za KulenDayz su već u toku – klik do mjesta na Hrvojevoj radionici! 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *