NOVOSTI

Ljetna developerska praksa 2020 – Kako su praktikanti proveli 4 tjedna u Inchoou?

Edukacije
Vedrana Mataja
Dijeljenje znanja predstavlja jednu od temeljnih vrijednosti Inchooa. Osim što to radimo interno, kroz organizirane prakse nastojimo naše znanje podijeliti i s lokalnom zajednicom.
Praktikanti u području developmenta imaju priliku dobiti praktično iskustvo potrebnog za izradu online trgovina, uče kako raditi u timu te kako se planiraju, komuniciraju i realiziraju veliki projekti, a svakog praktikanta kroz praksu vodi jedan mentor s dugogodišnjim iskustvom.

Nakon zaključivanja ljetnog natječaja, na frontend praksu smo pozvali Jelenu Đurić, učenicu Elektrotehničke i prometne škole Osijek, a na backend praksu Branimira Butkovića, Antuna Đereka i Danijela Jakovca, studente FERIT-a. U razgovoru s njima saznali smo nešto više o tome kako je izgledala njihova praksa i kako im je bilo.

Kako to da ste se odlučili prijaviti za praksu u Inchoou?

Jelena: Za Inchoo sam čula preko škole, a ideja dolaska na praksu mi se svidjela nakon organiziranog posjeta u kojem smo obišli ured i poslušali zanimljivo predavanje. Dodatan poticaj za praksu mi je bio i završetak školske godine jer sam htjela provjeriti koliko sam točno naučila putem online predavanja.

Danijel: Za Inchoo sam čuo još prije par godina dok sam bio u srednjoj školi, a poslije toga sam nailazio na Inchoo tražeći neke dodatne informacije na internetu. Kad sam odlučio da želim dodatno unaprijediti svoje znanje programiranja, pretražio sam sve tvrtke iz OSC-a i malo se raspitao. Nakon toga se praksa u Inchoou mi se definitivno činio kao najbolji izbor.

Kako je izgledala vaša praksa?

Branimir: Na samom početku zadatak nam je bio proučiti materijale u obliku videozapisa i primjera što je trajalo punih tjedan dana. Nakon toga sam dobio projektni zadatak na temu izrade bloga. Blog je trebao biti izrađen koristeći MVC arhitekturu. Trebao je imati mogućnost upravljanja putem korisničkog i administrator sučelja, rad s bazom podataka kroz dodavanje, uređivanje, brisanje, zaključavanje, otključavanje, komentiranje objava i tako dalje. Projekt sam uspio napraviti par dana ranije pa mi je to dalo vremena za uređivanje frontenda, što je bilo opcionalno.

Antun: Početak prakse mi je bio isti kao Branimirov pa sam se tako prvih tjedana bavio osnovama PHP programiranja, zatim objektno orijentiranog programiranja i na kraju izradom jednostavnog frameworka. Nakon toga sam krenuo s projektom izrade foruma korištenjem MVC obrasca.

Danijel: Da ne ponavljam dečke, moj je zadatak bio izraditi shopping cart. Na prvi pogled mi je bilo dosta zastrašujuće jer puno toga nisam znao, no kada sam počeo polako sastavljati koncept sve više i više sam se snalazio. Ako nešto nisam znao napraviti, pitao bih mentore za ideju i upute za izradu tog određenog dijela. Izradom shopping carta sam se bavio do kraja prakse i sa sigurnošću mogu reći da mi je vrijeme stvarno proletjelo.

Jelena: Slušajući sve ovo moram reći da je moja praksa bila poprilično drugačija. Za vrijeme prakse sam se posvetila usvajanju frontend dijela posla, točnije, pravila sam web stranicu prema predlošku. Za izradu stranice trebali su mi HTML i CSS programski jezici. Osim toga, naučila sam korak po korak kako radi Internet, kako nastaju stranice, koji se protokoli koriste i tako dalje.

Što vam se najviše svidjelo?

Danijel: Puno toga i ne mogu izdvojiti samo jednu stvar. Radna atmosfera i ekipa su odlični, svi su pristupačni i otvoreni za pomoć. Jedno stvarno lijepo iskustvo. Izuzetno sam bio zadovoljan kada sam nakon 3 tjedna razmislio o tome koliko sam znao na početku, a koliko tada. Bilo je lijepo i to što smo bilo koga mogli pitati o developerskom poslu i kako je to raditi u Magentu, a svi bi nam redovito podijelili svoje mišljenje i savjet.

Jelena: Najviše mi se svidjela atmosfera tvrtke i prijateljski nastrojeni zaposlenici. Svidjelo mi se što svatko radi svojim tempom, što su mentori uvijek tu da pomognu, te mogućnost rada u timovima.

Antun: Radna atmosfera, pristupačnost i otvorenost zaposlenika. Mentori koji su bili spremni za pomoć unatoč gustom rasporedu s projektima i predavanjem na PHP akademiji.

Kome biste preporučili ovakvu praksu?

Branimir: Praksu bih preporučio svima onima koji se vide u polju web developmenta. Smatram da je količina znanja koja se može upiti kroz mjesec dana, posebice u ovakvoj firmi, vrlo velika. Za svaku nejasnoću, probleme u izradi zadatka ili projekta, možete se obratiti mentorima koji će vam zasigurno pomoći i objasniti sve što vas zanima. Mislim da o tome dovoljno govori činjenica da se uskoro vraćam u Inchoo na još jednu praksu u području backend developmenta.

Kakvi su vam planovi za dalje?

Jelena: Svakako nastaviti školovanje i upisati fakultet svoje struke, a za dalje ću još vidjeti.

Danijel: Želio bih definitivno unaprijediti ovo znanje koje imam sada te ga po mogućnosti iskoristiti za izradu nekog projekta. Drago mi je što se sve što sam naučio može primijeniti i u drugim programskim jezicima, a ne samo u PHP-u. Također mi je plan naučiti neki framework da mogu izrađivati kvalitetnije sadržaje i aplikacije.

Antun: Planiram nastaviti dalje s praktičnim radom i vježbom, završiti Algebrinu akademiju i baciti se u programerske vode u jednoj od IT firmi u Osijeku.

Branimir: Planiram se nastaviti razvijati u svijetu web developmenta. Na praksi sam dobio dodatnu motivaciju i svakim danom želim naučiti nešto novo. Volio bih naučiti Magento jer je trenutno vrlo popularan, ali u isto vrijeme vrlo izazovan i kompleksan framework, što dodatno daje na motivaciji.

Ekipa, hvala vam na razgovoru – drago nam je što ste barem na kratko bili dio Inchooa.

A ako te ovaj tekst zainteresirao i motivirao na sljedeći korak u tvom razvoju, pošalji nam životopis na praksa@inchoo.net i napiši zašto želiš doći na praksu u Inchoo. Ako imaš primjere koda, stavi ih na GitHub i pošalji nam link na svoj profil.

Tražiš praksu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)