NOVOSTI

Inchoo mentori: saznaj tko su osobe koje sudjeluju u procesu zapošljavanja i edukacije novih zaposlenika

Inchooeri
Zrinka Antolovic
Gotovo sve tvrtke koje posluju u informatičkom sektoru imaju izazove vezane uz privlačenje novih zaposlenika. Posao se širi, a potrebe za developerima su sve veće.
Svjesni smo da je za daljnje širenje poslovanja potrebno ulagati određene napore u privlačenje i educiranje novog talenta.

Naš natječaj za PHP developera nije se zatvorio gotovo 6 godina i u neprestanoj smo potrazi za novim zaposlenicima.

Kako bismo si olakšali taj zadatak, u Inchoou smo uveli poziciju backend i frontend mentora. Oni su developeri koji sudjeluju u aktivnostima koje nisu vezane samo uz programiranje. Njihova uloga je educirati novog zaposlenika i pripremiti ga za produkciju, sudjelovati u aktivnostima informatičke zajednice, mentorirati praktikante i sudjelovati u selekciji kandidata koji se prijave za posao.

Mentori su redom: Antun Matanović (Backend Developer), Ivan Matozan (Backend Developer), Mladen Ristić (Frontend Developer) i Tomislav Nikčevski (Backend Developer).

U intervjuu pročitajte kako je izgledao njihov developerski put, na koji način su se zaposlili u Inchoou, kako izgledaju intervjui za posao te koje sve aktivnosti rade u mentorskoj ulozi.

Dečki, kako je izgledao vaš developerski put i na koji ste se način zaposlili u Inchoou?

Tomislav: Nakon što sam završio fakultet shvatio sam da nemam dovoljno znanja da bih se zaposlio pa sam počeo samostalno učiti. Nakon što sam prošao kroz PHP tutoriale, odlučio sam se učiti iz knjige o PHP-u koja je u sebi imala konkretan zadatak. Morao sam napraviti web shop za životinje. Shop je imao admin usera i običnog usera, a korisnici su mogli izabrati životinju te su mogli proći checkout ili napraviti rezervaciju. Na tom sam projektu radio četiri mjeseca, naučio osnove web programiranja i na temelju tih znanja zaposlio sam se u tvrtki koja je izrađivala WordPress stranice. U toj tvrtki nismo radili gotova rješenja nego smo izrađivali vlastite plug-in komponente, što mi je omogućilo da dodatno poboljšam svoje znanje web programiranja. Nakon godinu rada u toj tvrtki odlučio sam krenuti dalje pa sam se prijavio za posao u Inchoou.

Antun: Na zadnjoj godini fakulteta imao sam obvezan projekt izraditi aplikaciju i to je bila prva konkretna stvar koju sam morao isprogramirati te nekome pokazati. Aplikacija je bila dobra i dobio sam priliku izraditi kviz aplikaciju za odsjek Engleskog jezika i književnosti koja se još uvijek koristi. Nakon završetka fakulteta tražio sam posao i dobio sam priliku raditi u jednoj tvrtki koja radi u programskom jeziku Java i tamo sam se zadržao dvije godine. Radeći u toj tvrtki puno sam naučio, pogotovo objektno orijentirano programiranje jer je sustav po kojem smo radili bio jako dobar, napravljen “po knjizi” i po posljednjim development standardima. U slobodno sam vrijeme programirao u PHP-u, a zbog zasićenosti Javom odlučio sam se prijaviti za posao u Inchoo.

Ivane i Mladene, na vaše je zaposlenje utjecala udruga Osijek Software City. Na koji ste način pomoću nje došli do zaposlenja?

Ivan: Nakon završenog fakulteta samostalno sam krenuo programirati u PHP-u, Javi i MySQL-u i s vremenom sam se upisao na tečaj programiranja gdje sam čuo za Inchoo i Osijek Software City. Počeo sam redovno dolaziti na predavanja u organizaciji udruge gdje sam vidio da se lako može pronaći posao u ovom sektoru i odlučio sam se naučiti programirati. Vodio sam udrugu u svom rodnom mjestu i za nju sam napravio aplikaciju u PHP-u, a završni sam rad pisao u istom programskom jeziku što mi je pomoglo prilikom prvog zaposlenja.

Mladen: Nakon završenog fakulteta uključio sam se u Software Startup Akademiju s još dva prijatelja i na akademiji smo razvijali svoj startup. Zadatak je bio osmisliti vlastiti projekt i prezentirati ga pred članovima žirija među kojima je bio i moj sadašnji direktor Tomislav Bilić. Bili smo jedni od pobjednika i za nagradu smo dobili put u Umag na WinDays konferenciju gdje smo imali pitch svog proizvoda. Nakon što smo se vratili u Osijek, ostatak tima nastavio je raditi na projektu, a ja sam se odlučio potražiti posao. Nastavio sam dolaziti na Osijek Software City događaje i na jednom sam imao priliku razgovarati s Tomislavom koji me uputio da pošaljem otvorenu prijavu za posao. Čim se otvorila pozicija za Frontend Developera, Tomislav me nazvao i tako sam počeo raditi u Inchoou.

Mnogi zaposlenici u Inchoou nekoliko su puta slali prijavu za posao. Ivane, zašto nisi dobio posao na prvom razgovoru?

Ivan: Nakon samostalnog učenja koje je trajalo nekoliko mjeseci mislio sam da ću se početi prijavljivati za posao tek onda kad budem znao sve. To nije imalo smisla i prijatelj mi je rekao da se što prije prijavim za posao kako bih vidio na kojoj je razini moje znanje i da dobijem usmjerenje za daljnje učenje. Prijavio sam se u Inchoo i pozvan sam na razgovor. Moje znanje nije bilo na dovoljnoj razini da bih dobio posao, ali sam s razgovora izašao motiviraniji za daljnje učenje nego što sam bio prije njega. Svidjelo mi se što me nitko nije omalovažavao i podcijenio, pojasnilo mi se sve što nisam znao, a kad sam došao kući dočekao me mail sa smjernicama za učenje i pozivom da se opet prijavim nakon što prođem sve materijale. Ubrzo sam pronašao posao u drugoj tvrtki koja radi u PHP-u i nakon godinu dana rada u toj tvrtki prijavio sam se u Inchoo i dobio posao.

Mnogi naši zaposlenici više su se puta prijavljivali i često motiviramo kandidate koji u vrijeme intervjua nisu spremni za zaposlenje da se opet prijave. Važno je da se u periodu između prve i druge prijave vidi napredak i da osoba nadogradi svoje znanje prateći smjernice koje su joj dane. Nema smisla slati istu prijavu jer vjerojatno nećete ni dobiti priliku za razgovor ako niste napredovali od zadnje prijave.

Kako izgleda razgovor za posao u Inchoou?

Antun: Razgovor za posao u Inchoou bio mi je jako stresan. Trajao je više od sat i pol, a nakon što sam izašao iz ureda nisam bio siguran jesam li rasturio na intervju ili sam ispao jako glup. Koncept je intervjua takav da se pokriju glavne teme kao što su teorija PHP-a, objektno orijentirano programiranje, MySQL, Linux, JavaScript i HTML. U svakoj od tih glavnih tema ima puno potpitanja i ispitivači postavljaju pitanja dok ne dođu do razine gdje kandidat više ne zna. To je normalno i na takav se način procjenjuje razina znanja koju kandidat posjeduje. Danas znam da što duže traje intervju, to su ti veće šanse za zapošljavanje.

Zašto ste se odlučili prijaviti za mentorsku poziciju i što očekujete od nje?

Tomislav: Osjetio sam da je vrijeme da se pokrenem i da nekako pridonesem tvrtki. Kad ti se pruži prilika da utječeš na odluke koje mogu promijeniti tvoju budućnost, smatram da je moja odgovornost da preuzmem inicijativu i ne dopustim da to netko drugi napravi umjesto mene.

Ivan: Prijavio sam se za ulogu mentora jer sam svjestan da postoji puno toga što ne znam u developmentu, ali si prisiljen proširiti svoje znanje kad nekoga educiraš. Web development je opširan i ne možeš sve znati, a oko nekih si područja svjestan da ih trebaš nadograditi i to odgađaš zbog nedostatka vremena i rada na “živim” projektima. Učeći druge prisiliš se popuniti te rupe jer se ne smiješ dovesti u situaciju da nešto ne znaš.

Antune, ti si bio predavač na PHP akademiji. Koji su ti bili izazovi?

Antun: Bio mi je velik izazov pripremiti i predavati toliku količinu gradiva jer nisam imao velikog predavačkog iskustva. Kad smo se krenuli pripremati bojao sam se kako će izgledati moja predavanja jer je sa mnom bio profesor Tomislav Jakopec koji ima dugogodišnje predavačko iskustvo i mislio sam da kraj njega neću imati autoritet pred polaznicima. Ispostavilo se da je moj doprinos predavanjima bio kvalitetan jer imam praktičnog iskustva u web developmentu pa je bilo lako predavati to što radim i pružiti primjere iz prakse. Drago mi je što sam dobio pozitivan feedback od polaznika jer su me vidjeli kao osobu koja im je pomagala, a zapravo su oni meni puno pomogli. Za vrijeme predavanja susreo sam se s puno pitanja na koja nisam imao odgovor i koja sam morao dodatno proučiti kako bih im mogao što bolje objasniti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

A post shared by Inchoo eCommerce Agency (@inchoonet)

Ivane, ti i Tomislav kreirali ste vodič za učenje PHP-a. Kako se pojavila potreba za njegovim kreiranjem i na koji ga način potencijalni kandidati za posao u Inchoou mogu koristiti?

Ivan: Dobili smo osjećaj da kandidati koji se prijavljuju za posao ne znaju što se od njih očekuje, što bi trebali znati i kako učiti programirati. Vodič se sastoji od pitanja za samoprovjeru, materijala za učenje i zadatka za rješavanje. Osoba koja detaljno prođe vodič i koja razumije sve što je navedeno u njemu kandidat je za zapošljavanje. Prilikom zapošljavanja Backend Developera ocjenjujemo znanje PHP-a koje je preduvjet da bi osoba mogla nakon zaposlenja krenuti s Magento edukacijom. Savjetujem svima onima koji se žele prijaviti za posao neka detaljno pogledaju vodič, prošire svoje znanje tamo gdje su slabiji i tek nakon toga pošalju prijavu. Također, vjerujem da ćemo ga ubrzo proširiti i unaprijediti kako bi potencijalnim zaposlenicima bio još korisniji. Za sve one koji smatraju da još uvijek nisu spremni za zapošljavanje, u vodiču imate puno korisnih materijala pomoću kojih možete učiti i tako unaprijediti svoje znanje web developmenta.

Tomislave, ti trenutno educiraš novog zaposlenika koji se nedavno pridružio našem timu. Kako izgleda edukacija i od čega se sastoji?

Tomislav: Novi zaposlenik na početku usavršava znanje PHP-a rješavajući prošireni zadatak iz PHP vodiča. Nakon kratke PHP edukacije prelazi na Magento edukaciju gdje se upoznaje s osnovama platforme i njezinim mogućnostima. S vremenom savladava funkcionalnosti platforme i prolazi svaki dio kako bi shvatio cijelu njezinu strukturu. Na kraju kreira zadatak i ako ga uspješno riješi, može početi s radom u produkciji.

Koje su za vas najveće prednosti rada u Inchoou i što vas motivira na daljnji razvoj?

Ivan: Imam osjećaj da imam još puno toga za naučiti i svjestan sam da jedino učenjem i vlastitim razvojem mogu poslovno napredovati. Volim što imam priliku raditi s iskusnijim developerima koji me inspiriraju i guraju naprijed.

Tomislav: U Inchoou mi se sviđaju tri stvari. Prva je to što svaki pojedinac može utjecati na razvoj tvrtke i dati svoj doprinos. Taj način rada gdje tvrtka uključuje pojedince u razvoj puno mi više odgovara od korporacijskog stila gdje samo odrađuješ taskove koji su ti zadani.
U ovih 4 godina imao sam puno prilika za putovanje, a izdvojio bih odlazak u Madrid na dva tjedna kod prijateljske tvrtke Interactiv4 koja također radi na Magento platformi. Osim što sam imao priliku živjeti u Madridu i upoznati puno ljudi, vidio sam kako se radi u sličnom developerskom okruženju. Treću stvar koju volim kod Inchooa je to što smo aktivni u zajednici i u udruzi Osijek Software City. Ne radi se to samo zbog marketinških aktivnosti, nego se trudimo pridonijeti zajednici i pokrenuti grad Osijek. Cijela udruga trudi se zaposliti što više ljudi i omogućiti im dobar život u ovom okruženju koje se bori s teškom gospodarskom situacijom. Imam osjećaj da udruga odgaja mlade ljude u Osijeku i drago mi je što je Inchoo dio te zajednice.

Antun: Volim što imam mogućnost putovati i držati predavanja. Neke tvrtke ne toleriraju aktivnosti koje nemaju direktne veze s programiranjem, a ovdje se predavačko iskustvo potiče i zaposlenike se motivira da preuzmu odgovornost za takav tip posla. Sviđa mi se što programiranje nije jedina stvar koju radim na poslu. Također, volim biti okružen senior developerima koji u web developmentu rade više od deset godina. Inspirira me komunikacija s njima, volim čuti kako se prije radilo i kakva su njihova radna iskustva iz prošlosti.

Zahvaljujem se dragim mentorima na ovom opširnom intervju.

Ako te ovaj razgovor zainteresirao za rad u Inchoou, pogledaj natječaj za PHP developere i slobodno pošalji otvorenu prijavu! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)