NOVOSTI

Mojih 30 dana s Inchooerima – iskustvo s prakse

Edukacije
Maja Kardum
Nakon Inchoo Open Daya, sklopili smo ugovor o praksi s Filozofskim fakultetom u Osijeku. Kako jedno povlači drugo, par dana kasnije, na jednomjesečnu praksu je došla Ema Čelebić.
To je jedna ljubazna djevojka koja studira Informatologiju na Filozofskom i dobro zna što želi – biti Backend Developer.

Kako se snašla i je li se u tom poslu pronašla te kako je izgledala njena praksa, pročitajte u nastavku.

Ema, mjesec dana prakse je iza tebe. Kako je bilo?

Toliko je bila ugodna atmosfera da nisam ni primijetila kako je mjesec dana već prošlo.

Moram priznati da mi je na prvu sve bilo teško i nejasno, no shvatila sam da je dovoljno nekoliko puta ‘provježbati’ sve to da mogu postići razumijevanje istoga. Dok sam danima radila, nisam bila svjesna koliko zapravo svakog dana znam sve više. Tek sada, nakon mjesec dana, kad usporedim svoje znanje vidim ogroman napredak.

S obzirom da sam trebala pomoć od dečki iz tima, moram ih pohvaliti i zahvaliti im za svu strpljivost i staloženost koju su morali pojačati na najjače dok sam bila s njima u timu. Sviđa mi se što su zainteresirani za ono što rade i što ozbiljno i odgovorno prihvaćaju svoje obveze. To mi je puno značilo jer sam i sama takva i teško bih se uklopila u drugačiju radnu atmosferu.

Što si konkretno naučila? (ne računamo što si znaš skuhati kavu na našem aparatu)

Na praksi sam se bavila područjem backenda, ali prije svega morala sam se upoznati s Linuxom i Git-om. Mislim da sam ih dobro savladala, uzevši u obzir da mi je ovo bio prvi susret s njima.

Cijela moja praksa zapravo se temelji na učenju PHP-a, konkretnije na učenju objektno-orijentiranog programiranja i moram priznati da su mi klase, objekti i slični pojmovi postali puno jasniji kada sam vidjela načine kako se oni i zašto primjenjuju.

Što bi izdvojila kao najbolje iskustvo?

Cjelokupna praksa zapravo je jedno odlično iskustvo! Osjećala sam se baš kao pravi zaposlenik Inchooa. Kao što sam imala svoje radno vrijeme baš kao i ostali zaposlenici, tako sam imala i svoje računalo, odnosno svoje radno mjesto koje sam koristila samo ja. Takav pristup potaknuo me na još veću odgovornost i prihvaćanje svojega zadatka.

Bi li rekla da te fakultet pripremio za posao ili bi studentima prije potrage za posao preporučila odlazak na praksu da vide kako to sve zaista funkcionira?

Iako na fakultetu jesam upoznala osnove baza podataka i programiranja, ne mogu reći da me potpuno pripremio za posao. Smatram da to ipak nije dovoljno znanje za rad na konkretnom poslu. U svakom slučaju, pri dolasku na posao potreban je malo veći uvod u posao koji se planira raditi. Iz tog razloga preporučila bih svima, prije nego krenu u potražnju za poslom, da ipak osjete nešto malo iskustva s backendom (ukoliko se odluče za područje backenda, naravno).

Nakon svega, što bi napravila drugačije da si znala što će te očekivati?

U jednom trenutku osjetila sam  krivnju što se nisam ranije počela zanimati za posao backenda, ali s druge strane sam shvatila da, prije nego sam došla ovdje na praksu, nisam mogla ni znati kako se snalazim u backendu i je li to ono područje koje me zanima.

Žena u muškom timu. Misliš li da si zbog toga imala poseban tretman?

Moram priznati da mi je ispočetka bilo malo čudno, no dečki su imali takav pristup prema meni da sam se brzo prilagodila takvom okruženju. Sada mi je jako drago što sam se baš s njima družila ovih mjesec dana.

Smiješno mi je bilo što su preda mnom morali paziti kako pričaju, pogotovo kada su ljuti. Tu i tamo bi im izletjela nekakva psovka, ali ubrzo bi se i ispričali i pravili se fini.

Čak su mi rekli da ću s vremenom i ja postati takva, no čini mi se da su se zeznuli. Neki dan mi je jedan od njih rekao kako već dugo nije nešto opsovao, što znači da je ipak više izdominirao moj utjecaj na njih, negoli njihov na mene. Čisto se bojim kako će sve to izgledati kad ja odem. 🙂

(op.a. Ma vratit će se starim navikama)

Koji su ti planovi nakon prakse?

S obzirom da sam zadovoljna praksom i svim što sam ovdje doživjela, žao mi je što sam tu samo mjesec dana i što je to već prošlo.
Razmišljala sam o tome na koji bih način mogla produžiti boravak ovdje. Pala mi je na pamet ideja o volontiranju. Prema tome, ukoliko se ukaže takva ili slična prilika, prihvatit ću je.

Što bi preporučila budućim praktikantima u Inchoou?

Preporučam svima onima koji su zainteresirani za backend da se prijave na praksu i da od prvoga dana upijaju svaki kod, svaku riječ i objašnjenje koje dobiju iz tima. Preporučam i da se ozbiljno prihvate ovoga posla, jer biti praktikant u Inchoou dobra je prilika za nadoknaditi propušteno, odnosno naučiti nepoznato. Smatram da će mi ono što sam naučila ovdje u mjesec dana prakse biti dobra podloga za moj budući posao.

Ema je zaradila svoj potpis za praksu! Ako je developerska praksa nešto što i tebe zanima, javi nam se. Ako ne znaš od kuda se pripremiti za ono što te kod nas čeka, naša prezentacija s izvorima za učenje backenda, frontenda, dizajna i optimizacije i dalje je dostupna za download.

Tražiš praksu?

Komentar

  1. Tomislav Bilić 25 rujna, 2014 at 10:26 am

    Ema je utjecala i na ponašanje tima. Sad puno manje psuju 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)