NOVOSTI

Razvili smo hrvatske ekstenzije za plaćanje karticama, dostavu i fiskalizaciju online trgovina

Magento
Maja Kardum
Godine iskustva su iza nas s više od 450 odrađenih eCommerce projekata u gotovo 50 zemalja svijeta.
Želimo prenijeti to iskustvo i u hrvatski eCommerce koji se kreće uzlaznom putanjom. Doduše polako, ali sigurno.

Razvili smo nekoliko lokaliziranih modula koji će olakšati hrvatskim trgovcima poslovanje njihove Magento 2 trgovine. Do sada smo predstavili HT PayWay i WSPay Magento plugin za plaćanje na web trgovini putem kartica, prijevod Magento 2 administracijskog i frontend sučelja, a kako bismo zaokružili priču razvoja pratećih usluga, predstavljamo Magento ekstenzije za fiskalizaciju i dostavu.

Što je fiskalizacija i kako funkcionira ekstenzija?

Udruga eCommerce Hrvatska potrudila se objasniti fiskalizaciju za web trgovce i kako do nje. Naime, fiskalizacija je precizna kontrola svakog izdanog računa od strane Porezne uprave, koji je naplaćen gotovinskim putem. Fiskalni račun sadrži jedinstveni JIR kôd prema kojem je lako identificirati proces kupnje/prodaje određenog proizvoda ili usluge, kao i naknadni polog na bankovni račun.

Gotovinskim plaćanjem u RH podrazumijeva se plaćanje proizvoda ili usluga:

  • gotovinom
  • kreditnim/debitnim karticama
  • čekom
  • pouzeće pod određenim okolnostima*

S druge strane, izuzećem od fiskalizacije smatra se:

  • virmanska/transakcijska uplata
  • PayPal servis
  • pouzeće pod određenim okolnostima*

*Račun nije potrebno fiskalizirati ukoliko dostavljač/kurirska služba koji dostavljaju određen proizvod, vrše naplatu od strane konačnog kupca u ime i na račun tvrtke dostavljača/kurirske službe, čime vi daljnja potraživanja vršite prema njima kako je navedeno ugovorom – najčešće virmanski. Suprotno, ako dostavljač/kurirska služba vrši naplatu u vaše ime, račune je potrebno fiskalizirati unutar 48 sati od zaprimljene uplate.

Inchoo ekstenzija za fiskalizaciju funkcionira na način da kada kupac u web trgovini izvrši uplatu na temelju ponude, web trgovina generira račun i automatski API-jem kontaktira server Porezne uprave. Porezna uprava taj račun fiskalizira i vraća ga u web trgovinu koji se potom ispostavlja kupcu. Sve je digitalno i cijeli postupak je automatiziran i prilagođen online trgovinama koje su na Magento 2 platformi.

Dostava/shipping ekstenzija za hrvatske trgovce

Razvili smo i Magento plugin za dostavu (shipping) preko Overseas Expressa. Overseas je najzastupljenija dostavna služba u hrvatskim web shopovima.

Ekstenzija prati klasičnu Magento instalaciju, nakon čega se u konfiguraciji treba prilagoditi Origin, odnosno adresa (država, poštanski broj) za Hrvatsku, pošto je ovo ekstenzija namijenjena hrvatskim online trgovinama.

Kada korisnik stavi proizvod u košaricu i dođe na blagajnu web trgovine, ekstenzija kalkulira državu, poštanski broj korisnika, broj artikala u košarici i težinu te radi upit na Overseas API, koji na temelju navedenih parametara vraća cijenu pošiljke. Nakon što je korisnik završio narudžbu, administrator online trgovine može u Magento administracijskom sučelju napraviti dostavne oznake (shipping label) koji se printaju i lijepe na pakete.

Na stranicama Overseasa, kupcu je omogućena i Track & Trace opcija putem koje mogu pratiti i provjeriti gdje se nalazi njihov paket i kada ga mogu očekivati na svojoj adresi.

Nadamo se da vam je ovaj kratak pregled pomogao dobiti uvid u funkcionalnosti ekstenzija i dio usluga koje Inchoo nudi. Ako ste zainteresirani za bilo koju od navedenih ekstenzija koje smo razvili, kontaktirajte nas! Vrlo rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja i predložiti što će tehnički najbolje odgovarati za vašu online trgovinu.

Komentar

  1. Hrvoje 26 veljače, 2018 at 3:26 pm

    Koji paymanet gateway mogu koristiti na magento2 platformi a da nije t-comov pay-way,da ima vec gotov extenzija ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)