NOVOSTI

Tri Backend developera dijele svoja iskustva

Inchooeri
Vanja Maganjic
Ako nas pratite na društvenim mrežama, znate kako smo ovaj mjesec imali zaista puno razloga za slavlje.
Uz čobanac smo proslavili i treću godišnjicu rada naših troje Backendaša – Zorana Blagojevića, Krešimira Banovića i Davora Šimeka. Oni u intervjuu otkrivaju kakvo su predznanje imali kada su došli u Inchoo, zašto su odabrali Backend i koliko su napredovali u ove tri godine.

Nakon tri godine rada, vratimo se na sam početak. Kakvo predznanje ste imali kada ste došli u Inchoo?

Zoran:  Tijekom obrazovanja sam stekao osnovno znanje PHPa koje sam nadopunio samostalnim učenjem. Moglo bi se reći da sam samouk što se PHPa tiče jer sam morao puno učiti “sa strane”. Dok sam bio zaposlen u Dialogu, radio sam sa Oracleovim bazama podataka i PL/SQL-om.

Krešo:  Kad sam došao, imao sam osnovno znanje PHPa koje sam stekao na faksu, ali morao sam ga nadopuniti samostalnim učenjem. Prije dolaska nisam imao iskustva u radu s Magentom.

Davor:  Cijelo moje znanje prije nego sam počeo raditi je bilo stečeno samostalnim istraživanjem i preko komunikacije s kolegama. U to vrijeme nisam imao neko solidno znanje PHPa jer sam bio fokusiran na Javu i Android, no tako sam stekao dobro iskustvo sa bazama, API-jima i XML konfiguracijom. To je omogućilo lakši prijelaz na PHP i Magento.

Zašto ste odabrali Backend?

Zoran:  Nema neki specifičan razlog, osim možda činjenica da sam imao više iskustva s tim, za razliku od Frontenda.

Krešo:  Iskreno ne znam zašto baš Backend. U početku sam naravno učio i Frontend i Backend, a pošto je Inchoo u to vrijeme kad sam se ja zaposlio tražio backend developera otišao sam više u tom smjeru. Unatoč tome, Frontend mi je i dalje zanimljiv i pokušavam ostati u toku s promjenama u tom području.

Davor:  Vjerojatno zato što imam jače izraženu matematičku logiku, a ja volim zagonetke. Svaki Backend zadatak ima točno određen rezultat –  ili radi ili ne radi. Način na koji je izvedeno rješenje određuje kvalitetu tvoga koda i pokazuje tvoje iskustvo. Usput, činjenica da prepoznajem samo 4-5 boja odigrala je ulogu u izboru.

Koji dio posla vam je najzanimljiviji?

Zoran:  Pošto radimo specijalizirana eCommerce rješenja, ne postoji univerzalni način obrade nekog problema. Stoga traženje novih rješenja iziskuje kreativnost. Takve situacije su mi najzanimljivije.

Krešo:  Najzanimljivije mi je kada moram kodirati neku funkcionalnost koju do sada nisam radio, tj. nešto novo o čemu se prvo moram informirati. Onda malo istražuješ o tome, vidiš jesu li se kolege susretale s time prije i na taj način puno naučiš u procesu.

Davor:  Kodiranje, druženje i stjecanje novog znanja. Ima jako puno zanimljivih elemenata ovog posla no ono što najviše utječe na nas je razvoj projekta. Ništa nije zanimljivije nego zadatak koji te tjera da učiš i nastaviš se razvijati kao developer.

Svaki Inchooer je timski igrač – koji su izazovi rada u timu?

Zoran:  Komunikacija, dobar team leader, strpljenje i razumijevanje ostalih članova tima je ključno. To su najbitniji elementi rada u timu.

Krešo:  Izazov je biti dobar član tima . 🙂 Mislim, trebaš svoje obaveze izvršavati kvalitetno i na vrijeme da bi konačni proizvod ispao kako treba, što je u svakom slučaju izazovno. Pored toga, rad s različitim ljudima, različitih karaktera, također zna biti izazovno jer zahtijeva određenu dozu tolerancije kako bi sve funkcioniralo.

Davor:  Ne mogu reći da sam naišao na nekakve posebne izazove. I tim je ekipa kao i svaka druga, samo ova će razumjeti tvoje geekovske fore i uvijek je voljna uskočiti u pomoć kad zapneš. Jedini problem će biti ako nastavimo jesti ovoliko slatkiša, jer uskoro nećemo moći izaći iz ureda.

Ako niste imali problema u timskom radu, što vam je predstavilo najveći izazov?

Zoran:  Prvih par mjeseci rada s Magentom. Do tada nisam radio sa tako velikim sustavom i trebalo mi je vremena da se uhodam.

Krešo:  Slažem se sa Zoranom – savladavanje Magenta kao platforme, pošto je ogroman i prilično kompleksan.

Davor:  Komunikacija sa klijentima. Nešto što nisam ni mislio da će se očekivati od mene i od čega sam imao najveći strah kad sam počeo raditi. Napisati prvi komentar ili napraviti prvi Skype poziv sa klijentom su bili meni najstresniji trenuci. Ali s vremenom dođe u naviku i to postane rutina.

Za kraj nam recite koja vam je najdraža uspomena koju ste stekli u ove tri godine?

Zoran:  Ne mogu se odlučiti samo za jednu, u svakom slučaju, svaki dan je nova uspomena. 🙂

Krešo:  Nas trojica smo prije nego smo počeli raditi po timovima, bili mjesec dana zajedno na obuci. To je bilo fora, ono nas trojica juniora, borimo se s Magentom, želimo se dokazati i ostati raditi u Inchoo. Ajmo reći da mi je taj početak nekako draga uspomena.

Davor:  U ove tri godine je bilo jako puno lijepih trenutaka ali jako je teško izdvojiti jedan određeni. Ali jedna od uspomena koja možda više odskače od drugih je prvi dan u timu. Možda sam tada bio uplašen, sad je to lijepa uspomena na napredak u zadnje tri godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)