NOVOSTI

Onboarding Project Managera – Kako su prošla prva tri mjeseca u Inchoou?

Inchooeri
Vedrana Mataja
Po završetku edukativnog programa Project Management Crash Course, pridružila su nam se 3 nova Project Managera – Antonia Šakić, Antonija Magić i Borna Kraljević.
Oni su dio Inchooa već više od 3 mjeseca i s njima smo popričali o njihovim prvim dojmovima, dosadašnjem iskustvu i savjetima za sve koji se žele razvijati kao voditelji projekata u eCommerce svijetu.

Kako to da ste se odlučili za project management?

Antonia: Nakon 5 godina u digitalnom marketing htjela sam proširiti vidike u IT-u. U PM me najviše privukla želja za učenjem, upravo o eCommercu. Na prethodnom poslu sam, između ostalog, radila na projektima i vodila 6 regionalnih timova tako da sam bila sigurna da je project management i savladavanje novih tehnologija moj najdraži segment tog posla te smjer u kojem želim nastaviti svoj profesionalni razvoj.

Antonija: Mene je put neplanski doveo u project management. Formalnim obrazovanjem i prijašnjim radnim iskustvom miljama daleko od IT-a, ali vođena znatiželjom o web developmentu, samostalnim sam se učenjem pripremala da ću biti frontend developer. Plan mi je bio usvojiti vještine HTML-a, CSS-a i Reacta, ali me put odveo u drugom smjeru.

PM Crash Course je trebala biti moja prva dodirna točka s Inchooom prije nego što se nekoliko mjeseci kasnije javim za junior frontend poziciju. Kodiranje mi je i dalje drago, ali planiranje i project management u eCommercu lijepo pomiruje ta dva interesa.

Borna: Imam osjećaj da je project management odabrao mene. 🙂 Uloga project managera pratila me kroz cijeli život. U privatnom životu, školovanju, ali i u nekim drugim poslovnim izazovima imao sam prilike učiti i koristiti znanja koja nose titulu project managera. Uloga je veoma izazovna te zahtijeva set različitih znanja i vještina, a izazovi su ono što mene osobno pokreće. Može se reći da sam se u ulozi jednostavno pronašao.

Što vas je pripremilo za ovaj posao?

Antonia: Još u srednjoj školi, Gimnaziji Gaudeamus, sam se opredijelila za IT. Razvila sam svoju aplikaciju, postavila ju na AppStore i shvatila da je tu bilo dosta rupa u procesu izrade. Iz tog razloga sam ta znanja odlučila ispolirati na faksu gdje sam dobila jako dobre temelje za savladavanje raznih niša u IT-u pa tako i vođenju digitalnih projekata.

Imala sam priliku slušati uspješne profesionalce o tome kako organiziraju svoj posao, standardiziraju procese i optimiziraju količinu posla i testirati kolaboracijske alate na konkretnom slučaju. Točka na I bio je Inchoo PM Crash Course gdje sam ponovila i proširila znanje o najbitnijim stvarima za konkretnu primjenu znanja na poslu.

Antonija: Pored razno-raznih predavanja, online kurseva, knjiga i podcasta, svako životno-školsko iskustvo s kojim sam pogurala prag tolerancije na neizvjesnost i agilan pristup promjenama.

Borna: Za uspješan rad ovoga posla na juniorskoj razini, od samog tehničkog znanja, potrebniji su razvijeni soft-skillovi te volja za učenjem, a sve ostalo dolazi s vremenom i iskustvom. Osim toga, imao sam sreću da sam se relativno rano na fakultetu odlučio u kojem smjeru želim razvijati svoje tehničko znanje, a taj je smjer bio usko vezan uz e-trgovinu, e-marketing te e-poslovanje općenito. Uz fakultet i sve što se na njemu pruža, malo edukacije preko svemoćnog interneta, pokoja praksa, studentski posao i eto formiranog specifičnog znanja.

A kako je to izgledalo po dolasku u Inchoo?

Antonia: Onboarding mjesec u Inchoou je bio izazovan. Učili smo i šire od onoga što se očekuje da ćemo primjenjivati upravo s ciljem da ne budemo pasivni „raspisivači taskova“ već proaktivni članovi projektnog tima. Mentorirali i uvodili su nas svi, svaki dan smo bili nekom dodijeljeni za prolaženje prethodno osmišljenih tema. HR i Office su nas uveli u sve Inchoo procedure i radno okruženje, iskusniji PM-ovi su nam dodjeljivali i pregledavali zadatke kakvi nas očekuju na radnom mjestu. Kroz cijeli onboarding naše znanje je proširivao direktor, a dodatno smo upoznali dizajn, marketing i sales tim.

Antonija: Na onboardingu project managera se upoznaju svi odjeli, odgovornosti i zaduženja članova tima te tako bolje shvate svi aspekti web developmenta i eCommercea. Prošli smo sve; od igle do lokomotive. Naučili smo  što je internet i kako funkcionira, baze podataka, kolaboracijske alate i agilne metodologije. Mentori su cijelo vrijeme bili tu kako bi nam olakšali procecs i usvajanje velike količine informacija koje dolaze u prvim danima.

Borna, ti si prije 3 godine bio na studentskoj praksi u Inchoou, a danas si zaposlen u Inchoou. Kako se promijenio tvoj dojam Inchooa i radnog mjesta?

Borna: 2018. godine u Inchoo sam imao priliku odraditi praksu iz marketinga. Imajući to iskustvo na pameti, formirao sam svoj dojam te znao u što dolazim. Inchoo je već tada u lokalnoj zajednici bio poznat kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca, barem među mojim kolegama s ekonomije. Za vrijeme boravka na praksi, već tada sam se uvjerio da dojam koji je predstavljen prema zajednici nije lažan ili umjetno napuhana priča već da ima uporište stvoreno ekspertizom i kvalitetnim vodstvom.

Upravo zbog tog pozitivnog iskustva i nakon završetka fakulteta se odlučujem prijaviti na PM Crash Course. Na moje iznenađenje, tvrtka koju sam tada smatrao najboljim primjerom, danas je još nešto više. S obzirom na to da sam sad upoznat s idućim koracima razvoja Inchooa, jedva čekam vidjeti u što će sve ova priča prerasti.

Što vas je najviše iznenadilo?

Antonia: Najveće ugodno iznenađenje i promjena za mene je javno dostupan opis senioriteta kako bismo u svakom trenutku znali gdje smo i na čemu trebamo raditi za stepenicu iznad. Također, količina i širina znanja kojeg ljudi u Inchoo imaju i HR koji je konkretno uključen u sve bitne procese. Transparentno vođenje radnog vremena kao i spremnost kolega da ti daju direktan feedback, kakav god on bio, je jako korisno!

Antonija: Mašinerije zvana eCommerce.

Temelji kroz onboarding su postavljeni, no što sad kad je početno uhodavanje u posao pri kraju?

Antonia: Svi možemo reći da otvaramo nove taskove, pišemo mailove, pratimo razvoj projekta i sl., ali onda iznenadno dođu neplanski taskovi i novi izazovi za koje smišljamo nova rješenja. Uz to istražujemo najbolja rješenja koja zadovoljavaju klijentove potrebe i uskačemo na sastanke na kojima možemo čuti korisne informacije. Moram priznati da i dalje dio mog dana odlazi na googlanje i postavljanje velikog broja pitanja strpljivim kolegama. Naš razvoj pomno prate mentori, savjetuju nas i navigiraju. Jako se veselim nadolazećim projektima i vjerujem da će nam tek drugi ili treći projekt biti pravi pokazatelj koliko smo toga zaista uspjeli usvojiti u ovom pripremnom periodu.

Antonija: Tipično je jedino dugometražno istraživanje i googlanje, sve ostalo je podložno ad hoc promjenama. Neke stvari u ovoj fazi usvajamo kroz čistu izloženost, a sve ostalo propitujemo, ispitujemo, zapisujemo ili samostalno zaključujemo pa provjeravamo.

Borna: Teško je definirati tipičan dan, ali ja osobno uživam u konstantnim promjenama i neizvjesnosti sutrašnjice.

Imate li kakav savjet za one koji razmišljaju o poslu project managera?

Antonia: Biti odgovoran za projekt i kontrolirati članove projektnog tima već odavno nisu opis ovog radnog mjesta. Dugoročno si ti taj koji daje tehničke, poslovne i logističke prijedloge za postavljanje ili unaprjeđenje projekta zato se pripremi na jako puno učenja. Naravno, moraš biti timski igrač koji spaja klijentove potrebe i rokove s mogućnostima i raspoloživošću članova projektnog tima.

Ekipa, hvala vam na razgovoru – želimo vam još puno razvoja i uspjeha u vođenju projekata!

A ako te ovaj tekst zainteresirao i motivirao na sljedeći korak u tvom razvoju karijere, pogledaj našu stranicu karijera pa se prijavi na neki od natječaja ili pošalji otvorenu zamolbu.

Aktivni natječaji!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)