NOVOSTI

Meet Magento Srbija

Inchooeri
Zelimir Gusak
Početkom lipnja, Inchooeri su putovali diljem Europe, a kombinirana development/sales ekipa bila je gost na Meet Magento Srbija, koji smo popratili u već najavljenom sastavu.
Željno očekivana i prva Meet Magento konferencija u regiji, održana je u petak 10. lipnja.

Kako bismo pripremili startne pozicije, a i imali vremena za iskusiti lokalne okuse i mirise, otisnuli smo se u pravcu Niša dan ranije. Kako smo i spomenuli u najavi, na Meet Magento Srbija iz Inchooa smo išli Stanislav Mihić i moja malenkost, a iz Escapea gospodin Miroslav Varga.

Krenusmo u četvrtak rano ujutro, a budući da Niš i nije baš preko svijeta, stigli smo u ranim poslijepodnevnim satima. Bilo je potrebno malo lutanja i obilaženja kako bismo pronašli hotel Tami Residence, ali sve u svemu “no hassle”. Čuli smo da je Niš poznati po delicijama, pa je za gladne putnike namjernike logična bila odluka kako to treba ići i provjeriti.

Upućeni smo da svakako trebamo otići u Kazandžijsko sokače, a tamo ćemo se već snaći. Rečeno-učinjeno! Kazandžijsko sokače je tzv. meraklijska jezgra grada Niša. Nekada je to bila zanatlijska četvrt, a danas je to turistički dio grada preplavlјen restoranima i kafićima. Kafana Kod Rajka činila se kao nabolji izbor, budući je u stražnjem dijelu mesnica a u prednjem restoran. Za ljubitelje mesnih slastica to je sve što treba znati.

Nakon, uvodne meze (čitaj: mlada prasetina) uslijedio je sjajan roštilj popraćen Zaječarskim pivom. I tako se posjet ovom pitoresknom dijelu Niša odužio do predvečer. Planski ili neplanski, a sad kako se uzme…

Nakon epopeje kod Rajka, iskoristili smo priliku i prošetali malo Nišem. Grad je na nas ostavio vrlo pozitivan dojam; uređeni centar, predivna tvrđava, suretljivi ljudi. Osjetio se donekle onaj štih juga i cijelo vrijeme ima se dojam kao da će negdje iza ugla biti neko more. Puno je ljudi na ulicama, kafići su ispunjeni, parkovi također. Da li je to zbog kraja tjedna ili taj grad naprosto ima ono nešto – ne znam, ali sviđa mi se!

Ben-Samba-Zeka

Prvu večer proveli smo u krugu hotela u društvu Bena Marksa, te ekipe iz Atwixa i Younifiya. Uz dobro društvo i “ratne Magento priče” proveli smo cijelu večer. Dio ekipe odlučio se za izlazak u grad, što smo mi moram priznati izbjegli, znajući da nas sutra očekuje naporan dan. Kratko razgledavanje prostora konferencije dalo je naslutiti da je uloženo dosta truda i da nas sutra očekuje odličan event!

Naspavani i orni pojavili smo se na registracijskom pultu među prvima. Nakon registracije, brzo smo se smjestili u iščekivanju prvih predavanja. Predavački dio bio je podijeljen na Business i Technology, pa je i sam konferencijski prostor bio podijeljen na dva dijela nakon što je završilo uvodno predavanje Bena Marksa.

Ben je govorio o Magentu 2, nekim stvarima koje su tu i nekima koje tek dolaze. Ono što je sigurno je da je Magento 2 već sada vrlo moćna platforma, ali sudeći po najavama uskoro će to postati istinska zvijer izoštrenih osjetila.

Slijedila su jako dobra predavanja na oba stage-a, a ja sam kao prava posvuduša, hm pa bio po svuda. Magento 2 bio je fokus na Technology stage-u, i tu su se izmjenjivala neka vrlo respektabilna imena ukljućujući našeg Stanislava. On je govorio o Magento 2 frontend arhitekturi i nekim izazovima s kojima će se svaki FE developer koji radi na Magento 2 susresti na dnevnoj razini. Predavanje je bilo jako dobro posjećeno i odobravanja tijekom samog predavanja čula su se sa svih strana. Ima nešto u tome kada se jedan specijalist može na najbazičnijoj razini povezati s drugim, a to je najćešće oko problema na koje obojica nailaze.

Stamba 1

U isto vrijeme na Business stage-u nastupao je kolega iz Escape-a, Miroslav Varga. Gospodin Varga imao je temu Manje poznato o Google Adsima. Tu je bilo govora o nekim vrlo naprednim Google alatima i načinu korištenja istih. Detalji koje je pokrio tijekom predavanja kao i samo predavanje ostavili su publiku pod popriličnim dojmom, tako da nije bilo lako nastupiti poslije njega.

Bilo je tu još nekih vrlo zanimljivih predavanja, a spomenuo bih na Tech stage-u; Yaroslava Rogozu iz Atwixa, Jelenu Radovanović iz Younifiya te Nilsa Preusßa iz Pollo-Motorrada. Prirodno, oni su svi svoja predavanja bazirali na temama vezanima uz Magento 2, što je u ovom vremenu prvih koraka nove platforme svakako dobrodošlo.

I na Business stage-u bilo je interesantnih predavanja a uz gospodina Vargu izdvojio bih možda prof. dr Cor Molenaara koji je profesor na Erasmus fakultetu u Rotterdamu. Njegova tema Četvrta industrijska revolucija: uticaj revolucije platforme na maloprodaju, tržište i lance nabavke, ostavila nas je pozitivno osupnute. Što zbog same teme, što zbog neposrednog načina predavanja.

Uz dan ispunjen kvalitetnim predavanjima i pauzama popunjenima “socializing-om”, činilo se kako je zatvaranje konferencije došlo neobično brzo. Uslijedila je zahvala svim predavačima te prigodno darivanje posebnom “Youinify edicijom” Niške šljivovice. Dvorana prepuna osmjeha i pljeska, nakon cijeloga dana ispunjenog predavanjima, bila je nedvojbena potvrda da je konferencija uspjela. Ekipa iz Younifiya, na čelu s Emilom Koolstrom zatvorila je event s porukom vidimo se nagodinu, što je dočekano s velikim pljeskom.

Younify

Večer dana konferencije bila je rezervirana za Koktel party u restoranu hotela. Domaćini su se opet potrudili da se gosti osjećaju dobro, pa je za zabavu bio zadužen rock bend, a prokušana ekipa hotela Tami Residence za sve ostalo.

Uživali smo u dobroj glazbi i druženju s ljudima iz Magento zajednice pa je i kraj partija došao prebrzo. No to nas nije spriječilo da se preselimo u jedan od rock klubova u centru grada i odličnim izlaskom zaključimo odličan dan.

U light motivu “došlo je prebrzo”, probudili smo se u subotu i popakirali stvari u auto. Kratko druženje i izmjena “vidimo se” poštapalica sa sudionicima konferencije, zaokružili su priču Meet Magento Srbija. Umjereno odmoreni ali vrlo raspoloženi krenuli smo put Osijeka, uz zahvalu domaćinima i poruku: Očekujemo vas se na Meet Magento Croatia slijedeće godine! Da biti će i to!

Dodatak: Otići iz Niša, a ne vidjeti Ćele kulu, je kao biti u Parizu i ne vidjeti Eiffelov toranj. U svakom slučaju kula je starija! Na svu sreću zatekli smo se pored kule kada je došao vodič s grupom, pa smo čuli cijelu priču o bitki na Čegru i brutalnoj osveti Turaka. No, o tome neki drugi put.. 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)