NOVOSTI

Napravili smo prve korake u jačanju PHP zajednice

Inchooeri
Zrinka Antolovic
Nedavno smo u Inchoo pokrenuli projekt pod nazivom ”Zajaši slona” sa ciljem jačanja PHP zajednice u Osijeku.
Želja nam je približiti PHP programski jezik developerima ili onima koji to žele postati te ih zainteresirati da im on postane profesionalna karijera.

S napretkom tehnologije i pojavom pametnih telefona su se razvili novi programski jezici, broj tehnologija se povećao, a time je i konkurencija postala sve veća. Unatoč tome, na PHP-u se vrti gotovo 80% web stranica, a potreba za dobrim PHP developerima je u porastu.

Prvi koraci projekta bili su organizirati dva događaja i otvoriti PHP praksu za studente.

Prvi događaj je održan na Elektrotehnički fakultet u Osijeku (kod Campusa) 23.5.2016. Kako nam je želja ovim projektom približiti se studentima, logičan odabir lokacije bio je fakultet. Postavili smo štand koji je služio kao info pult gdje su studenti mogli iz prve ruke saznati što je sve potrebno da bi se naučio PHP i kako je raditi u Inchoo. Osim potrebnih informacija, dijelili smo promotivne materijale i cijeli fakultet je bio u zelenoj boji.

2

Taj dan predavanje su održali Tomislav Bilić (direktor) i Ivan Weiler (edukator). Tomislav je predavanje započeo sa kratkim pregledom razvoja Inchoo priče od njenih samih početaka do danas. Predstavio je zajednicu i na koji joj način tvrtka doprinosi. Ivan se nadovezao sa tehničkim temama i ispričao s kojim tehnologijama i programskim jezicima radimo. Predstavili su prakse i sve što je potrebno da jedan student postane praktikant ili zaposlenik Inchooa. Da je predavanje bilo uspješno dokazala su brojna pitanja postavljena od strane studenata.

1

Prošli četvrtak, 2.6.2016., je u suradnji sa udrugom Osijek Software City održan PHP Talks u velikoj dvorani Sport House centra. Okupilo se preko 80 sudionika zainteresiranih za PHP.

Talks se sastojao od 2 predavanja i panel rasprave. Prvo predavanje je održao Damir Korpar koji se predstavio publici osnovne pojmove vezane uz PHP, a nakon njega je Ivan Weiler pričao o povijesti PHPa i njegovoj najnovijoj verziji 7.0.

Nakon predavanja je održana panel rasprava na kojoj su sudjelovali zaposlenici članica udruge Osijek Software City: Mario Ivančić (Netgen), Marko Čučković (Plava tvornica) te Ivan Miškić i Damir Korpar (Inchoo).

Panel je bio opušten i zabavan. Panelisti su se prisjećali svojih prvih doticaja sa developmentom, načina i materijala iz kojih su naučili PHP te svojih najdražih projekata. Razgovaralo se o fakultetima i praksama koje osječke firme nude studentima. Sudionici su mogli vidjeti kako izgleda radni dan i cjelokupna karijera jednog PHP developera, a panelisti su cijeli događaj završili sa nekoliko mudrih savjeta svima koji počinju raditi sa PHPom.

Zašto slonovi? Slon je zaštitni znak PHP programskog jezika. Za ovaj projekt smo izradili  kartonske slonove i njih koristimo u sklopu strategije gerila marketinga. Cilj nam je privući pažnju naše ciljne skupine koja će vizualno povezati slonove sa sadržajem projekta.

4

Projekt se nastavlja i dalje! Uspješno smo završili sa prvom fazom i kreću pripreme za sljedeće korake. Pozivam sve vas da pratite najave budućih događanja i da se uključite u projekt razvoja PHP zajednice u našem gradu Osijeku, a i šire.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)