NOVOSTI

Go Responsive or Go Home! Radionica o responzivnom dizajnu

Inchooeri
Maja Kardum
U osječkom Poduzetničkom inkubatoru BIOS, Inchoo je 10. svibnja održao Go Responsive radionicu, koja je za temu imala Responsive Web Design.
RWD je pristup web dizajnu i developmentu kojim se postiže prilagođeni prikaz stranica na širokoj paleti uređaja i rezolucija.

Cjelodnevna radionica okupila je 20-ak polaznika koji su već imali predznanje iz Responsive Web Designa i svjesni su kako današnji korisnici pristupaju sadržaju s različitih uređaja. Netgen, Betaware, Mono, Gauss, Farmeron, N-lab, Kolektiva, Proodos, Anctu i Adcon poslali su svoje developere u ugodnu radnu atmosferu kako bi proširili znanja i bili u toku s web trendovima.

U ulozi predavača našao se (i snašao, sudeći po komentarima polaznika) Hrvoje Jurišić, certificirani Magento developer, kojem je ovo bilo prvo održano predavanje. Hrvoje radi u Inchoou kao frontend developer, dizajner i ilustrator, a o njegovom iskustvu i profesionalnosti najbolje govori rad na najvećim projektima tvrtke, kao što su Kolektiva, GoNab!t, OzMattress…

Ne pričajući samo o teoriji, već davajući primjere i zadatke iz prakse, Hrvoje je polaznike učio o procesima i tehnikama RWD-a, “Mobile First” pristupu, kako složiti fluidni layout, kako pristupiti responzivnim slikama, tablicama ili navigaciji i što u budućnosti možemo očekivati u web dizajnu.

Zamolili smo Hrvoja da za čitatelje bloga podijeli svoja iskustva s radionice.

Hrvoje, iza tebe je prva radionica koju si odradio kao predavač. Kako je biti “s druge strane katedre”?

Lijepo. Sviđa mi se taj osjećaj dijeljenja znanja. Ta nekakva pozitivna energija koja se generira na takvim skupovima. Sjećam se nekih radionica gdje sam ja bio polaznik i inspiracije i pozitivne energije s kojim bih odlazio s takvih evenata. Držao bi me taj neki zanos još tjednima poslije. Nadam se da je i ova radionica bar na nekoga tako utjecala.

Kako si se odlučio za Responsive Web Design?

RWD je nešto što će obilježiti nekoliko sljedećih godina na webu. Relativno je nova stvar i ljudi još u potpunosti ne shvaćaju prednosti ovoga pristupa. Isto tako, procesi koje smo imali do sada više ne funkcioniraju i stvari se moraju mijenjati… To je nešto u što vjerujem i veliki sam zagovornik RWD-a. I na kraju krajeva, RWD trenutno ima “buzz”, to je ono što ljude zanima.

Kako je izgledala sama priprema? Ipak je predavanje trajalo cijeli dan…

Pošto je meni Go Responsive prva radionica koju sam vodio, bilo mi je teško procijeniti koliko će sama prezentacija i zadaci trajati. Na kraju je ispalo da sam jako dobro procijenio i promašio sam samo nekih 15-ak minuta. Što se tiče pripreme prezentacije, tu sam potrošio puno više vremena nego što sam očekivao. Sljedeći puta ću znati bolje. 🙂

goresponsive

Što si postavio kao ključne stvari koje polaznici trebaju naučiti na radionici?

Prvo i osnovno, htio sam da shvate zašto je RWD bitan. A ne da rade RWD zato što je to moderno. Zatim smo fokus bacili na RWD workflow, pošto su se stvari bitno promijenile dolaskom RWD-a. I na kraju, bitno je bilo shvatiti RWD tehnike. Znači sam HTML i CSS kod.

Jesi li zadovoljan radionicom? Što bi drugačije napravio da ju sada ideš ponovno održavati?

Zadovoljan sam. Koliko sam uspio shvatiti iz feedbacka, i polaznici su bili zadovoljni, a to je ono što je najbitnije. A da može bolje, može… Uvijek može bolje. Da sada ponovo radim isti workshop, ne bih puno mijenjao. Eventualno bih nekim cjelinama dao manje prostora, a nekima više. Ali to su nijanse.

Imaš li kakve teme i planove za buduće radionice?

Definitvno planiramo gurati radionice i dalje. Imam nekoliko tema na umu, a čini mi se da su polaznici najviše zainteresirani za temu CSS pretprocesora kao što su SASS i LESS. Vidjet ćemo.

Što misliš, kakvu budućnost ima Responsive Web Design?

RWD je tu da ostane. Uskoro će RWD biti standard i nećemo pričati o njemu kao o nekakvoj posebnoj vrsti web developmenta. Da se razumijemo, nije RWD jedino i univerzalno rješenje, sve ovisi od projekta do projekta. Ali je vjerojatno najbolje rješenje za većinu.

17990301_hICnFUrFBeeAenXvYc-1MgKvJcQyU4_5U-NOlX7izK0

Nakon radionice, polaznici su se uputili u  Tvrđu gdje su ih nenadano dočekali tamburaši. Neki su tako malo bolje upoznali Osijek, pošto dolaze iz drugih gradova i nisu ostali razočarani. Fascinirala ih je mirnoća i zelenilo grada te opuštenost u poslu i životu, za razliku od njihovih urbanijih sredina.

Inchoo je imao želju prenijeti znanje kroz jedan novi kanal, radionicu i dobili smo feedback od polaznika da smo u tome i uspjeli. Responsive Web Design je hot tema u svijetu weba i drago nam je da je Go Responsive radionica prepoznata kao kvalitetan spoj teorije i prakse.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)