NOVOSTI

Brojni Osječani žele uloviti IT posao

Inchooeri
Sanja Martinović
U Osijeku je 23. veljače 2012. predstavljen projekt osječkih IT tvrtki pod nazivom Osijek Software City.
Kao prva u nizu aktivnosti ovog projekta, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku je održan meetUp „Ulovi IT posao“ koji je, osim tvrtki trenutno uključenih u ovaj projekt – Inchoo, K-informatika, Mono Software i Farmeron, okupio oko 200 zainteresiranih studenata osječkog Sveučilišta ali i njihove profesore, te učenike srednjih škola i nezaposlene.

Uz njih, više od 100 ljudi pratilo je ovaj događaj putem live streaminga. Susret je moderirao Hrvoje Bujas, poznati IT poduzetnik, a cilj je bio predstaviti grad Osijek kao mjesto gdje postoje i razvijaju se značajni IT potencijali, te kako postoji velika potražnja za kvalitetnim IT kadrom, ali i pružiti konkretne informacije koja su to znanja potrebna kako bi se zaposlilo u ovom sektoru na području Osijeka.

Uvodnu riječ imao je Tomislav Bilić, osnivač i vlasnik tvrtke Inchoo, koji je ispričao kako je projekt nastao zbog velikog broja softverskih tvrtki u Osijeku, kao i potrebe za razvijanjem novog sposobnog kadra te njihovim zapošljavanjem, ali i kako bi se drugi motivirali za pokretanje vlastitog posla u IT sektoru.

Prisutne je pozdravio prof.dr.sc. Josip Mesarić, voditelj smjera Poslovna informatika na EFOS-u, koji je istaknuo kako je danas ključno oslanjanje upravo na znanje i IT, a ne isključivo na druge tradicionalne oblike proizvodnje. Ohrabrio je studente na inicijativu u postavljanju pitanja okupljenima, ali i na inicijativu u stjecanju i primjeni IT znanja.

Vještine su budućnost, ali i sadašnjost

Na vrlo atraktivan i publici zabavan način, Bujas je prisutnima ispričao nekoliko primjera iz vlastitog poduzetničkog iskustva, nastojeći okupljene ohrabriti na reagiranje na promjenu mentaliteta, govoreći kako danas nije najvažnije završiti fakultet i dobiti posao, već pokazati vještine i znanja koja danas uvjetuju zapošljavanje i napredovanje. Naglasio je kako su vještine i budućnost, ali i sadašnjost. Pojednostavio je to objašnjavajući tzv. „zakon tržišta“, koji govori da ako imate vještine, da ćete biti i dobro plaćeni te da je svrha ovog skupa upravo naglasiti potrebu za kvalitetnim kadrom koji funkcionira na taj način.

Prije samih pitanja iz brojne publike, predstavnik svake tvrtke koja je za sada uključena u ovaj projekt kratko je objasnio čime se bave i kakav profil zaposlenika trenutno traže. Predstavili su se tako Davor Grubelić (Farmeron), Tomislav Bilić (Inchoo), Dejan Bešir (K-informatika) i Denis Sušac (Mono Software). O konkretnim znanjima koje pojedina od navedenih tvrtki traži možete saznati putem web-stranice softwarecity.hr, gdje se nalaze upute o tome koji se alati, tehnologije i procesi koriste u kojoj tvrtki, te kako se ta znanja mogu steći.

Pitanja i odgovori

Publiku je zanimalo pregršt detalja o tome kako mogu dobiti posao u konkretnoj tvrtki, što je s poslovima iz ekonomske struke, koliko je zapravo važna diploma i formalno obrazovanje, prate li fakulteti u dovoljnoj mjeri potrebe tržišta rada i slično. Okupljeni predstavnici osječkih tvrtki zajedno s moderatorom susreta odgovarali su na postavljena pitanja naglašavajući kako je ovo prva faza projekta Osijek Software City, u kojem je naglasak na potražnji za developerima tj. programerima, te koja konkretna znanja se traže trenutno u Osijeku. Rekli su kako formalno obrazovanje nije preduvjet posla, već su to konkretna programerska znanja koja se trebaju moći pokazati kroz npr. portfolio, sam kod ili prikaz ozbiljnijeg projekta, koji će biti pokazatelj inicijative i primijenjenih znanja.

Također, više puta je naglašena potreba za inicijativom potencijalnih zaposlenika, kako u dobivanju posla, tako i u samom stjecanju novih znanja – sada ali i konstantno kroz radni vijek. Na pitanje mogu li pružiti praksu ili volontiranje zainteresiranima, zajednički je usuglašeno kako je privatnim poduzetnicima teško za to odvojiti vrijeme, a da svatko zaslužuje biti plaćen za svoj posao, te su podsjetili na potražnju za konkretnim znanjima koja se traže, a koja su odgovarajuće i nagrađena. Studentima su poručili kako im fakultet neće odmoći, ali neka se tijekom studija pobrinu da stječu dodatna znanja i ulažu u svoja programerska znanja, osobito jer su brojni izvori i zajednice (online community) dostupni za učenje i usavršavanje, te da od fakulteta zahtijevaju više.

Zaključno

Završnu riječ uputio je voditelj projekta Osijek Software City, Nandino Lončar iz tvrtke Inchoo, koji se zahvalio okupljenima, ali i svima koji su pomogli u organizaciji, osobito Studentskom zboru EFOS-a, portalu Osijek031.com na podržavanju live-streaming-a, te svim medijima koji su pokazali interes. Na kraju je sve pozvao i na praćenje daljnjih faza projekta, koje će uključivati edukativna predavanja namijenjena srednjoškolcima te predstavljanje na Elektrotehničkom fakultetu, ali i puno toga što je tek u pripremi.

Kako su pokazali organizatori, a što je potvrdio i izniman odaziv posjetitelja na prvi ovakav meetUp u istočnoj Hrvatskoj, Osijek ima želju i potencijal razviti se kao grad prepoznatljiv po proizvodnji software-a i kvalitetnom IT kadru – Osijek kao Software City.

Galeriju fotografija i video OSCmeetUp-a možete pogledati ovdje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)