NOVOSTI

Što IT poslodavci zaista žele? Priča o dvije Sanje i poziv studentima na akciju

Edukacije
Aron Stanic
U duhu projekta Osijek Software Cityja, koji ima za cilj približiti mladim ljudima mogućnosti vlastite karijere u IT sektoru u Osijeku, odlučio podijeliti dobre primjere iz studentskih redova.
U nastavku ćete saznati koja su znanja i vještine potrebni kako bi imali šansu uspjeti u IT svijetu.

Priča o dvije Sanje

Za početak, ispričat ću vam kratku priču o dvije studentice koje su, zahvaljujući prvenstveno vlastitoj inicijativi, nedavno počele raditi u osječkim IT poduzećima – obje, slučajno ili ne, imenom Sanja.

Sanja Vidić, studentica druge godine diplomskog studija na smjeru Poslovna informatika na EFOS-u, aktivna je na brojnim projektima u sklopu i izvan samog fakulteta. Članica je volonterskog tima smjera Poduzetništvo, aktivno prati IT trendove u svijetu, ali ono bitnije, i kod nas. Upravo zbog toga bila je među prvim studentima koji su iskazali zanimanje za dolazak na sastanak Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx) kojeg je u studenom prošle godine u Osijeku organizirao Inchoo. Na samom događaju nije bila pasivni promatrač nego se uključila u rasprave, postavljala pitanja, upoznala se s brojnim domaćim IT poduzetnicima, i nedugo nakon toga počela je raditi kao Community Manager u poduzeću K-informatika. Nitko je nije posebno zvao ili gurao, sama se izborila za sebe.

Sanja Martinović također studira na smjeru Poslovna informatika na EFOS-u, na prvoj godini diplomskog studija. Slično kao imenjakinja, može se pohvaliti brojnim izvannastavnim aktivnostima – demonstratorica je na nekoliko informatičkih kolegija, a uz rad u sveučilišnoj udruzi studenata DUHOS, članica je i Microsoft Student Tech kluba. Uz to, napisala je i brojne članke za nekoliko portala o različitim temama i “trag” kojeg zahvaljujući svom radu ostavlja na internetu nije ostao nezamijećen. Kad smo u Inchoo-u trebali angažirati nekoga preko studentskog ugovora kao privremenu pomoć u procesu prodaje, pogledali smo tko se ističe dodatnim ulaganjem u vlastiti razvoj. Sanjin nam se “opus” zaista svidio i odlučili smo joj ponuditi privremeni angažman u trajanju 3-4 tjedna. Nakon što smo bili vrlo zadovoljni njenim pristupom radu i rezultatima koje je ostvarila, nastavili smo suradnju i Sanja je postala dio našeg tima.

A pouka je?

Što ove dvije priče imaju zajedničko (osim imena glavnih junakinja)? Jasnu poruku kako pristupiti vlastitom razvoju – nemojte biti jedan/jedna od tisuću!

Ako se oslonite samo na znanje koje dobijete na fakultetu (pa bilo ono i vrhunsko – ovo nije članak kojim želim vrednovati obrazovne programe), po čemu ćete se razlikovati? Što ćete imati za pokazati budućem poslodavcu kao vašu posebnost? Prošla su vremena (barem u našem sektoru) kad su poslodavci tražili zaposlenike koji su bili tabula rasa – poslodavac mora u startu u vama prepoznati ono “nešto” što će mu reći da ste baš vi dobar izbor. Kako će to napraviti ako vas ne prepoznaje u masi?

Pitanja i savjeti za ekonomiste

Ako ste, poput dvije Sanje iz naslova, ekonomske struke, bez obzira na industriju u kojoj želite raditi, velik je posao pred vama – ima vas na stotine (doslovno) koji imate ili ćete imati istu diplomu – ona poslodavcu neće olakšati odabir. Tražit ćemo dodatne informacije o vama, pogledati kakav “trag” ostavljate iza sebe. Razmislite o ovome:

 • Kako izgleda vaš LinkedIn profil (nemojte samo reći da ga još nemate)?
 • Gdje ste sve radili preko studentskog ugovora?
 • Jeste li aktivni na društvenim mrežama? Mislite što želite, ali Twitter i Facebook su vrlo ozbiljni komunikacijski kanali u poslovnom svijetu.
 • Jeste li član neke studentske udruge? Na kakvim projektima radite?
 • Pišete li članke o temama koje vas zanimaju?
 • Postoji li uopće nešto čemu ste se posvetili uz samo formalno obrazovanje?

Pitanja i savjeti za developere

Ako pak tražite posao u IT industriji kao developer/programer, bez obzira jeste li trenutno srednjoškolac ili student, poslodavcima je način provjere vaših znanja i vještina čak i brži – pitat ćemo vas:

 • Imate li profil na oDesk-u, ili možda GitHub-u?
 • Jeste li samostalno “nakucali” kakvu aplikaciju?
 • Možemo li vidjeti primjere vašeg koda?
 • Jeste li odradili neki posao kao freelancer i naplatili svoj rad?
 • Jeste li položili (ili pokušali) test za neki od online certifikata?

Poziv na akciju

Zašto nam je ovo bitno? Jednostavno – ne trebamo fikuse! Trebamo ljude koji istražuju, pokreću stvari, rade na sebi ne čekajući da im netko drugi kaže što, kako i gdje raditi. Pronalazite li se u ovome?

Samo nemojte reći da vam nitko nije pružio priliku. Na raspolaganju vam je ogromna količina besplatnih izvora informacija za samostalno učenje i rad ako imate malo talenta i puno upornosti.

 • Da – sustav visokog obrazovanja može i mora biti puno bolji
 • Da – fakulteti nisu kvalitetno povezani s praksom
 • Da – nije lako
 • Ne – ništa od ovoga nije izgovor!

Odluka o tome kako ćete se postaviti zaista je samo u vašim rukama. Kako je rekao Tomislav Bilić na otvaranju projekta Osijek Software City: “Ne treba vam radno mjesto da biste stekli iskustvo.”

Gdje i kako početi?

Kako bismo ipak olakšali prvi korak nekima od vas koji imaju želju, ali im treba određeno usmjerenje, na web stranici projekta možete pronaći detaljne korak-po-korak vodiče kroz različite tehnologije i alate kojima se koriste poduzeća uključena u projekt. Na ovaj način možete dobiti osjećaj za to koja će vam znanja i vještine koristiti za povećanje šanse za zapošljavanjem u IT sektoru, ili vam omogućiti lakše pokretanje vlastitog posla, ako imate takve želje.

Sam projekt Osijek Software City nastavlja s aktivnostima, pa ostanite uz nas…

Za kraj, ponavljam glavnu poruku (ako ništa drugo ne zapamtite) – formalni obrazovni sustav može biti dobar ili bolji, ali jednostavno više nije dovoljan! Morate uložiti dodatni trud kako biste izgradili dodatne vještine i znanja – prvenstveno zbog sebe samih.

Tražiš praksu? 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)