NOVOSTI

“Praksa mi je pomogla da se usmjerim.” – iskustva 3 praktikanta u Inchoou

Edukacije
Maja Kardum
Po Inchoou su se u zadnjih mjesec dana viđala nova lica, praktikanti Lucija, Hrvoje i Magdalena.
Lucija Glavaš je studentica 2. godine informatike, Hrvoje Jukić 2. godine diplomskog studija procesnog računarstva, a Magdalena Kuleš je 3. godina informatologije. Šarolika družina!

Timovima u kojima su praktikanti proveli mjesec dana bilo je vrlo zanimljivo, naročito pošto su svi troje imali različite razine predznanja, ali i želje što naučiti i u čemu se usavršiti. Cijela praksa bila je izazov i za njih, ali i za nas.

Team leaderi koji su im vodili praksu, svakodnevno su stvarali zadatke početnicama koje imaju entuzijazam i osnovno znanje, a interesiraju ih i backend i frontend te zadatke naprednijem programeru koji voli kompleksnost u developmentu, ali ga zanimaju i procesi unutar firme.

Što Lucija, Hrvoje i Magdalena kažu o praksi, što su najzanimljivije naučili i kome bi ju preporučili, pročitajte u zajedničkom intervjuu.

Kakvo je bilo vaše predznanje iz developmenta prije prakse? Što smatrate da ste znali dobro teoretski ili praktično, a na čemu ste htjeli i još uvijek želite poraditi?

Lucija: Iskreno, trebalo mi je dosta vremena da se odvažim i prijavim kao praktikant jer nisam imala predznanja. U srednjoj sam školi stekla znanje o osnovama C-a, ali moje predznanje što se tiče samog developmenta nije bilo nikakvo. Nisam znala čak ni osnove HTML-a pa sam bila poprilično nesigurna i mislila da se neću moći snaći i da će mi biti jako teško naučiti bilo što u samo mjesec dana.

Hrvoje: Za mene je programiranje hobby. Programiram četiri godine i radio sam na nekim osobnim projektima. Što se samog programskog jezika tiče, najviše sam radio u C#, što povlači poznavanje OOP. Imao sam iskustva i s PHP-om tako da mi ta promjena nije bila problem. Baze podataka sam i prije dobro znao. Imam iskustva s ORM-ovima: Entity Framework i Eloquent. S EAV modelom se nikad ranije nisam susreo i drago mi je što sam ga otkrio.

Poznajem HTML, CSS i natucam JavaScript, ali me frontend nikada nije privlačio.
Sve to čini osnovne dijelove iz kojim se mogu graditi velike stvari. Osnove treba dobro poznavati, ali nema se vremena 2 tjedna tipkati HTML, PHP i SQL za izradu stranica. To je već netko napravio, treba se znati koristiti frameworkom. Jednako je važno poznavati učestale obrasce izrade (patterne) kao što je MVC. Tehnologije su različite, ali obrasci su isti. Mislim da se tome pridaje premalo značaja. Nisam ranije koristio GitHub. Kad sam došao nisam znao što je to Magento. Zahtijevao je mnogo predznanja.

Magdalena: Mogu reći da sam na fakultetu upoznala osnove programiranja i baza podataka tako da je tu bilo i još uvijek ima puno prostora za učenje i napredak. Ovo je jedno od područja gdje znanje usvojeno na fakultetu nije dovoljno, nego je potrebno puno samostalnog rada. Smatram kako je ovakav posao čak i neka vrsta cjeloživotnog učenja zbog stalnog napretka tehnologije i trendova u ovome području koje je potrebno pratiti.

Je li praksa ispunila vaša očekivanja?

Lucija: Praksa je ispunila i više od mojih očekivanja. Nisam mislila da ću svladati sve što jesam i iskreno jako sam ponosna na sebe. Dečki su bili pristupačni, dali mi puno interaktivnih materijala iz kojih se može puno naučit i pomogli ako sam ih trebala. Navikla sam učiti sama, pogriješiti i sama se ispraviti. Zbog toga možda imaju osjećaj kao da mi nisu bili od velike pomoći, ali njihovi međusobni razgovori, interakcija sa mnom, interes za svoj posao pa tako i za ono što sam ja učila bili su veliki poticaj koji me tjerao da ne odustanem, već da naučim što više kako bih jednog dana mogla raditi posao koji oni rade.

Hrvoje: Jako sam zadovoljan praksom. Htio sam vidjeti organizaciju tvrtke iznutra, osjetiti radnu atmosferu i vidjeti koji su problemi. Atmosfera je bila opuštena, ali produktivna. Uočio sam da se mnogo pažnje posvećuje međuljudskim odnosima i raspoloženju radnika. To mi se jako svidjelo.

Što vam je bilo najzanimljivije što ste naučili na praksi?

Lucija: Sebe smatram kreativnom osobom i kao većina cura dajem dosta veliku važnost estetici. Kada je riječ o frontend developmentu, estetski lijepe web stranice stvaraju se CSS-om. Zbog toga mi je upravo CSS bio najzanimljivija stavka frontenda s kojom sam se susrela. Uživala sam igrajući se sa svim funkcijama i gledajući kako će jedan red koda promijeniti izgled stranice. Sada kada otvorim neku stranicu na internetu pokušam u glavi zamisliti kako bi izgledao njen kod.

Hrvoje: Drago mi je što sam se susreo s GitHubom. Sad ga već koristim i za neke osobne stvari. Tjera me da završim neku stvar do kraja prije nego što krenem na sljedeću. Sada radim preglednije.

Svidio mi se rad s xml datotekama u Magentu. Korištenje templatea, mogućnosti koje se pružaju programeru kada radi administratorsko sučelje. S malo koda se postigne mnogo toga i već ima predefinirano sučelje.

Magdalena: Pošto se na praksi bavim područjem backenda, dosta stvari je apstraktno i teže za razumjeti, ali kada ih se provježba na konkretnom primjeru sve postane jasnije. Ono što mi je najzanimljivije na praksi je učenje OOP-a. OOP je definitivno nešto čemu sam se htjela najviše posvetiti, s obzirom na to da je malo teži koncept za razumjeti, te mi je sada puno jasnija njegova bit i primjena.

Je li ti ova praksa pomogla za bolje usmjeravanje u budućnosti? Znaš li sada malo bolje što želiš raditi?

Lucija: Ova mi je praksa jako pomogla za bolje usmjeravanje u budućnosti. Prije no što sam došla nisam bila sigurna jesam li dovoljno sposobna za takav posao. Kada sam, još u srednjoj školi, razmišljala o svom budućem zanimanju, htjela sam pronaći nešto što bi spojilo moju potrebu za kreativnim izražavanjem i programiranje. Mislim da upravo frontend pruža tu mogućnost i omogućuje da na svemu što kodiram ostavim nekakav svoj trag. Došla sam s ciljem da naučim ono što me zanima i testiram samu sebe, da vidim jesam li dovoljno zainteresirana i uporna da se jednog dana mogu baviti frontendom. Praksa me potaknula da učim još više i podsjetilo da ne trebam odustati i sumnjati u sebe kada se nešto čini teško. Svakom bih studentu preporučila ovakvo iskustvo jer je ono idealan način da shvati koliko ga zanima određeno područje posla, koliko mu je znanja potrebno da bi se time mogao baviti i kako do toga znanja može doći. Ovakvu bih praksu posebno preporučila onima koji stvarno imaju želju nešto naučiti i poraditi na svojim sposobnostima, a ne se samo pasivno prepustit životnim okolnostima.

Hrvoje: Svakako da mi je pomogla. Uvijek preispitujem svoje znanje i sposobnosti, ali to ne mogu sam. Svakome tko programira bi dobro došlo da povremeno usporedi svoj način rada s drugima. IT se brzo mijenja. Stvari se pojednostavljuju i istodobno kompliciraju. Sve postaje brže. Dobro je biti u toku s novim trendovima. Lako se dogodi da ti nešto promakne. Uvijek sam se pitao hoće li posao u IT-u biti doista onakav kako sam zamišljao.

Sada sam se uvjerio da to može biti opuštajući posao i da na njega mogu dolaziti veseo. Iskustva s prakse su me podržala da nastavim u tom smjeru i dala mi povjerenje da u tom području ima mjesta i za mene.

Magdalena: Praksa će mi definitivno pomoći u odluci kojem području developmenta se želim u potpunosti posvetiti. Osim toga, praksa me potaknula na još veću odgovornost te ozbiljno prihvaćanje i izvršavanje zadataka. Još jedna pozitivna strana je i rad u timu što je danas vrlo bitna stavka uspjeha ili neuspjeha. Praksu bih preporučila svima koji su zainteresirani za neko područje developmenta jer će im pomoći u donošenju odluke žele li se time baviti, steći će dobre radne navike te iskusiti rad u timu.

Hrvoje, praksa u Inchoou nije za svakoga. Kakvom profilu studenata bi ju preporučio?

Hrvoje: Nema fakulteta u Osijeku za kojeg se može reći da njegovim završetkom student ima potrebna predznanja za Magento. Na nekima su uvedeni kolegiji koji bi trebali pokriti dio područja, ali je njihova realizacija jako površna. To nije ograničenje niti izgovor. Na Internetu se može naći sve što je potrebno. Sve ovisi o pojedincu. Treba biti uporan, biti spreman ulagati u sebe na dugi rok. Mislim da je najvažnije imati tu ljubav prema programiranju, prema rješavanju problema; uskladiti sve elemente da rade što treba.

Eto, upoznali ste naše praktikante i nadamo se osjetili djelić atmosfere s prakse. Ako ste i sami zainteresirani za praksu iz bilo kojeg našeg područja – backend, frontend, dizajn, optimizacija i SEO, javite nam se na praksa@inchoo.net.

Tražiš praksu? 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)