NOVOSTI

Elektrijada je izvukla najbolje iz FERIT-a

Inchooeri
inchoo
Već 56. godinu u nizu održan je međunarodni susret studenata elektrotehničkih fakulteta, prepoznatljiv po imenu Elektrijada.
Radi se o poznatoj edukacijsko-sportskoj manifestaciji na kojoj sudjeluje oko 2500 studenata. Ove godine smo sponzorirali osječku ekipu s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), koja već treću godinu sudjeluje na manifestaciji.

Izvještaj s Elektrijade donosi Josipa Harhaj, studentica FERIT-a.  

“Program Elektrijade sastoji se od pojedinačnih i ekipnih natjecanja u znanju i sportu kroz koje studenti nastoje ostvariti najbolje rezultate kako bi što bolje plasirali svoje fakultete. Kroz natjecanja studenti, osim što jačaju svoja znanja i otkrivaju svoje fizičke sposobnosti, također i sudjeluju u međusobnom povezivanju i razvoju društvenih i socijalnih vještina. Budući da je Elektrijada natjecanje europskih država, svake godine se odvija u drugoj zemlji. Ovogodišnje natjecanje održavalo se u sunčanom Riminiju na sjeveroistočnoj obali Italije u petodnevnom trajanju od 12. do 17. svibnja. Osim natjecanja, Elektrijadu je krasilo i mnogo dobre zabave, razne rekreacije i druženja.

Studenti su se prijavili na svih 15 kolegija za natjecanja u znanju, što je dvostruko više nego prošle godine, a to su: automatika, engleski jezik, informatika, objektno orijentirano programiranje, osnove elektrotehnike, matematika 1 i 2, fizika, obnovljivi izvori energije, telekomunikacije, analiza elektroenergetskih sustava, električni strojevi, elektronika 1 i 2 te analiza električnih mreža.

BMF-19

Svi natjecatelji koji su se borili za što bolji plasman fakulteta pohađali su dogovorene pripreme sa svojim asistentima na kojima su vrijedno učili i radili. Osim priprema na fakultetu, studenti su marljivo učili i tijekom same Elektrijade što pokazuje želju za pobjedom. Od ukupnih 17 ekipa koje su se natjecale u znanju, FERIT je zauzeo 9. mjesto. Najbolje rezultate ostvarili su u natjecanjima iz informatike, objektno orijentiranog programiranja i elektrotehnike.

Natjecatelji koji su predstavljali FERIT iz kolegija informatike su Milan Ivošević, Matteo Brisinello i Mario Dudjak. Ispit je trajao 3 sata te se sastojao od 10 pitanja koja su bazirana na poznavanju C standarda i načina izvršavanja C programa. Studenti su u ispitu dobili kod pomoću kojeg su morali  utvrditi što će program ispisati. Većina zadataka se također svodila i na pronalaženje nekakve pogreške koju je bilo potrebno primijetiti. Svi zadatci koji su dani u ispitu nemaju praktičnu primjenu osim na natjecanjima kao što je Elektrijada.

Zahvaljujući dobrim pripremama na fakultetu, Sandi Letić, Antonio Vrbić i Kristijan Štefančić su ostvarili odlične bodove iz objektno orijentiranog programiranja. S obzirom da je riječ o natjecanju, većina zadataka sadržavala je segmente koda koji nisu svakodnevni niti uobičajeni te su tražili dobro poznavanje objektno orijentirane paradigme. Unatoč gradivu koji nije sastavni dio nastave na fakultetu, studenti su još jednom pokazali spretnost i spremnost na izazov koji su riješili uz pomoć prethodnog učenja i rješavanja zadataka s prijašnjih Elektrijada.

Treći kolegij koji je FERIT-u donio najviše bodova su osnove elektrotehnike a predstavljali su ga Filip Halak, Domagoj-Krešimir Jukić i Zlatko Janjić. Ispit je trajao puna četiri sata na kojemu su natjecatelji imali pomoć od dežurnih asistenata koje su mogli pitati za sve nejasnoće. Sastojao se od 20 zadataka s ponuđenim odgovorima te negativnim bodovima u slučaju netočnog odgovora. Rješavanje je bilo vremenski i mentalno zahtjevno jer je većina zadataka bila složena. Studenti su morali posjedovati značajne vještine iz matematike jer su izrazi, formule i jednadžbe koje su rješavali bile kompleksne. Također se zahtijevao kreativan način razmišljanja zbog nekoliko nestandardnih zadataka za koje je bilo vrlo bitno dobiti ideju kako ih riješiti.

BMF-1
Iz kolegija telekomunikacije natjecali su se Matej Maligec, Josip Babić i Vinko Juranović. Zadaci u ispitu obuhvaćali su gradivo iz analize signala i sustava, teorije informacija te modulacije signala. Osim što su natjecatelji morali odrediti traženu prijenosnu funkciju, u zadacima su se još tražile i tablice stanja za određeni sklop, entropije izvora te vjerojatnosti mogućih stanja na izlazu sklopova. Budući da FERIT ne obuhvaća cijelo gradivo koje se traži na natjecanjima kao što je Elektrijada, pojavilo se i par potpuno novih i nepoznatih zadataka.

Među mnogim kolegijima pisao se i ispit iz analize elektroenergetskih sustava. Uz ispit studenti su dobili formule koje nisu bile u skladu sa svim danim zadacima. Bez obzira na to natjecatelji su dali sve od sebe kako bi što bolje riješili ispit. Gradivo koje se tražilo obuhvaćalo je izračunavanje utjecaja dalekovoda na telekomunikacijski vod, izračun kratkih spojeva, izračun napona na početku i kraju voda te kompenzacije. Osim toga studenti su morali znati i hiperbolne funkcije kako bi mogli riješiti zadatke. Iako je gradivo približno nastavnoj tematici FERIT-a, poteškoće u rješavanju su stvarale formule i način rješavanja zadataka koji su bili drugačiji od priprema studenata FERIT-a.

Kako bi se nagodinu postigli još bolji rezultati iz kolegija pripreme će krenuti puno ranije jer ipak ovo je bila prva godina u kojoj su se studenti sustavno pripremali za natjecanja iz velikog broja predmeta.”

Mi u Inchoou izrazito smo ponosni na sudionike i vjerujemo kako će sljedeće godine, uz daljnje mentorstvo profesora i asistenata s FERIT-a, ostvariti još bolje rezultate.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)