NOVOSTI

Kako je prošla prva PHP akademija – i što nakon nje?

Edukacije
Ivona Namjesnik
U ponedjeljak, 28.11., je službeno završilo prvo izdanje PHP akademije koju su zajedničkim snagama organizirali FERIT i Inchoo.
Što smo (na)učili donosimo u nastavku.

Ova jesen je za Inchooere predstavljala do sada najveći izazov kada se radi o provođenju projekata u lokalnoj zajednici. Bio je to prvi put da provodimo cjelovit niz radionica s planom i programom te vremenskim ograničenjem u suradnji s fakultetom. Uistinu, bio je to prvi put, ali oduševili smo se i radujemo se novom izdanju!

Ono što je počelo kao ideja, jedna sasvim malena ideja o gostujućim predavanjima na FERIT-u, pod vodstvom Zrinke Antolović, Ivana Weilera i Stjepana Udovičića, prerasla je u projekt od preko 200 sati. Često smo se interno znali našaliti kako smo za te sate mogli podići cijeli jedan web shop “na noge”. Nikada se, doduše, nismo našalili oko toga koliko je PHP akademija važna. Svatko u Inchoou tko je na bilo koji način sudjelovao u organizaciji bio je od samog početka svjestan da je projekt iznimno važan za sve studente koji će ju pohađati.

Iako na samom početku nismo mogli zamisliti da ćemo zaprimiti preko 130 prijava, drago nam je što smo bili u krivu. Čak štoviše, drago nam je što smo pogriješili u vezi svake pretpostavke koju smo imali. Nismo pogodili broj zainteresiranih, broj prijava, broj odrađenih intervjua, broj ljudi koji će s nama i PHP-om izdržati svih pet tjedana… ali nikome ne smeta što smo pogriješili jer je svaka ta pogreška samo još jedan u nizu dokaza da u Osijeku potencijala ima, samo treba znati gdje ga naći.

20161128_154033

Zahvalni smo studentima FERIT-a jer su nam pokazali da su spremni i voljni učiti. Pomaknuli su, kako svoje, tako i naše granice, a radom na praktičnom zadatku pokazali su nam i da se koda i “rudarskog posla” s njim ne boje (ako ne shvaćate zadnju šalu, u redu je, morali ste biti tamo 😉 ).

Ono što smo svi zajedno naučili je da mjesta za napredak uvijek ima. Kao što kaže naš trio, Ivan Weiler, Stjepan Udovičić i Ivan Bernatović (interno nazvani “profesor – asistent – demonstrator”), kad kodirate, vaš posao nikada nije gotov. Vaši rezultati su odraz vašeg konstantnog usavršavanja i učenja, čak i kada učenje nije klupa nego laptop.

Ponosni smo što smo u 10 predavanja uspješno pokrili osnove PHP-a, objektno programiranje, MVC, Laravel, a za sljedeću akademiju spremni smo neke teme obraditi još bolje, još šire, još detaljnije i nadamo se, u još boljem terminu.

Svjesni smo da je PHP akademija samo malen dio vaše programerske priče i da vas nismo mogli naučiti sve, no drago nam je što su vaši komentari izuzetno pozitivni (od toga organizatori žive i zbog toga nastavljaju organizirati nove projekte 🙂 )

“Predavači su genijalni. Odlična predavanja, prijenos gradiva na druge. Izuzetno kvalitetan odnos, uvijek spremni pomoći. Jako humoristični i uvijek dobro raspoloženi. Svaka čast!”

“PHP Akademija mi se svidjela, ispunila je moja očekivanja sa sadržajem koji je potrebno poznavati ukoliko se želi postati back-end developer, a ostalo je na meni.”

“Moje mišljenje je da su ovakve akademije odlične za uvod u programiranje u realnom svijetu. Predavači su bili odlični i gradivo su detaljno objašnjavali. Meni je bilo odlično i zanimljivo iako nisam uvijek sve pohvatao, ali mi je cijela akademija pružila inspiraciju za daljnje učenje i rad. Hvala firmi Inchoo i predavačima za odvojeno vrijeme i trud koji su uložili u akademiju.”

A dalje?

Mi ćemo do sljedećeg izdanja u obzir uzeti vaše komentare i naučiti nešto iz njih. Bilo je tu, osim pohvala, sugestija oko toga koji dijelovi bi se mogli proći drugačije i koji termin bi bolje odgovarao studentima – dat ćemo sve od sebe da sljedeće izdanje bude još bolje.

U međuvremenu nam je drago što smo vam barem odškrinuli vrata programiranja u jednoj IT firmi te se nadamo da ćete ih vi otvoriti do kraja. Kao što je rečeno na zatvaranju projekta, na vama je sada da grabite dalje. Prilike za učenje, usavršavanje i napredovanje. Mjesta za praktikante uvijek imamo – klik ste od toga da avanturu rada s PHP-om nastavite u Inchoo uredu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *