NOVOSTI

Inchoo – pravo mjesto za ljetnu praksu!

Edukacije
Borna Kraljevic
Ljeto – godišnje doba koje čeka svaki uzoran, manje uzoran, ali i onaj student kojemu je ostalo svih 57 ispita.
Neki ga odluče iskoristiti za odmor ili sezonski rad u sve više popularnoj Americi ili na obalama Lijepe naše. Oni manje sretni rješavaju ranije spomenutih 57 ispita, a tek je nekolicina onih studenata koji se odluče svoje znanje usavršavati na stručnim praksama u vrućim ljetnim danima.

Ljetna praksa u Inchoou ove godine, okupila je Antonija, Luku i Vanju koji su se prijavili i osigurali si svoje mjesto praktikanta u Inchoou. Kod nas su se zadržali mjesec dana gdje su ih mentorirali naši programeri.

U nastavku donosimo kratki intervju s našim ljetnim PHP praktikantima!

Antonio je ove godine završio Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Osijeku te upisao Odjel za matematiku i računarstvo. Programira zadnjih šest godina, a za sebe kaže da je otvoren za nova iskustva, upoznavanje novih ljudi, ali i otvoren prema učenju novih tehnologija.

Luka dolazi iz Gašinaca, manjeg naselja u općini Satnica Đakovačka. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja u gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Đakovu dolazi u Osijek gdje upisuje Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT). Prethodnih je godina svoje programerske vještine razvijao na poziciji Junior Developera u tvrtki Atos Convergence Creators. Njegov prvi susret s Inchooom bio je u sklopu PHP akademije.

Aktivan je član lokalnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, a 2015. godine položio je Ispit Hrvatske vatrogasne Zajednice potrebnog za zvanje vatrogasca.

Vanja dolazi iz Vinkovaca, a trenutno živi i studira u Zagrebu. Nakon završene Prirodoslovno-matematičke gimnazije upisao je studij Matematike i računarstva na Odjelu za matematiku u Osijeku, ali ga je put ipak odveo u Zagreb. Nakon godinu dana studiranja na Odjelu za matematiku, odlučio je upisati stručni studij Programsko inženjerstvo na Visokom učilištu Algebra.

Oduvijek je htio biti programer i svjestan je da postoji velika potreba na tržištu rada za programerima te svoju budućnost vidi u ovom sektoru.

Već neko vrijeme zanima ga Blockchain tehnologija za koju vjeruje kako će njezina primjena uskoro biti moguća gotovo u svakom segmentu života. Ako se u obzir uzme i ubrzani razvoj umjetne inteligencije, vjeruje kako će život ubrzo izgledati potpuno drugačije. “Hoće li to biti bolje? Vidjet ćemo! Svakako volim što živim u ovako zanimljivim vremenima.”

Vanja, među prvima si koji su upisali smjer Matematika i računarstvo. Možeš li nam reći nešto više o tom smjeru i bi li ga preporučio drugim studentima unatoč tome što si se s njega ispisao?

Smjer matematika i računarstvo na Odjelu za matematiku činio mi se kao najbolji mogući izbor s obzirom na sve ono što sam pročitao u medijima o tom studiju. Privuklo me to što je osnovan u suradnji s udrugom Osijek Software City i što su tvrtke iz udruge bile aktivno uključene u kreiranje programa. Kolegiji iz računarstva su dobro osmišljeni, a profesori i asistenti s Katedre za računarstvo su kvalitetni i dobri predavači.

Ipak, nakon godinu dana studiranja na ovom studiju, stekao sam dojam kako je Fakultet i dalje jako orijentiran ka matematici, a to nije moje područje interesa. Odlučio sam prijeći na Visoko učilište Algebra na stručni studij Programsko inženjerstvo. Ovaj studij je baš usmjeren na programiranje i praktičan rad.

Smjer matematika i računarstvo na Odjelu za matematiku svakako bih preporučio svima koji se žele baviti programiranjem, a pri tome steći i jednu širu naobrazbu. Ono što bi po mom mišljenju trebalo unaprijediti je svakako još veća povezanost studija s tvrtkama OSC-a, te omogućiti studentima rad na konkretnim zadacima s kojima će se susresti u praksi.

Kako to da ste se odlučili prijaviti na praksu u Inchoo?

Antonio: Pri odabiru prakse u Inchoou nije bilo puno nedoumica. Nakon online istraživanja zaključio sam da je praksa u Inchoou puno opsežnija te puno više posvećenija praktikantu i njegovom napretku nego što je to kod drugih tvrtki.

Luka: Česta gostovanja Inchooa na fakultetu rezultirala su stvaranjem kontakta s Vašom tvrtkom i zaposlenicama. Sa željom da naučim nešto novo i s novostvorenim kontaktima lako se postigao dogovor i oko prakse.

Vanja: Prvenstveno sam imao želju vidjeti kako funkcionira jedna programerska tvrtka i kako izgleda radni dan programera. Oduvijek sam bio zaljubljenik u programiranje i imao sam želju proširiti svoja znanja i steći novo iskustvo.

Luka, ti si bio polaznik PHP akademije. Kako si zadovoljan s njezinim ishodom i je li ona utjecala na tvoju prijavu za praksu?

Što se tiče akademije, sve pohvale na ideji i organizaciji. Moj osobni rezultat nakon završetka akademije i nije bio nešto posebno, međutim to je iz osobnih razloga i nedovoljnog “kuckanja” u slobodno vrijeme. Pohađanje PHP akademije me potaknulo da sagledam svoju struku iz perspektive rada u nekoj tvrtki.

Što ste točno radili na praksi, koji su to zadatci bili pred vama?

Antonio: Na praksi u Inchoou sam se prvo morao suočiti sa svladavanjem kompliciranih zadataka u PHP-u kao što je izrada cijele MVC strukture od same nule. To nije bio velik problem jer sam uz sebe imao mentora i ostatak tima koji su bili otvoreni za pomoć te su uvijek bili spremni odgovoriti na svako moje pitanje.

Luka: Prije svega, prvi izazov je bio rad u Linuxu. Nakon toga izgradnja vlastite MVC strukturirane aplikacije, a potom i prelazak na Laravel framework.

Vanja: Na praksi sam imao tri glavna zadatka. Prvi je bio napraviti ,,FV” aplikaciju u PHP-u koja treba imati funkcionalnosti slične kao Google Drive. Nakon toga, zadatak mi je bio izraditi tu istu aplikaciju, ali ovaj puta u Laravelu. Zadnji zadatak mi je bio kreirati OSC webshop na platformi Magento.

Antonio, ti nisi imao klasičnu praksu kao i drugi praktikanti. Što si točno radio?

Moja praksa je bila podijeljena u dva dijela; u početku sam prolazio zadatke koji su standardni za sve praktikante, a drugi dio prakse sam radio na vlastitom projektu. Radio sam web stranicu za Svečanu Dvoranu Glamour Našice. Na ovoj stranici sam radio prije prakse, a ovo mi je bila savršena kombinacija jer sam uspio savladati većinu izazova na koje sam prethodno naišao. Većina mojih problema se riješila uz Framework Laravel i jaku mentorsku pomoć.

Kako biste usporedili svoje znanje prije i nakon odrađene prakse?

Antonio: Smatram kako sam prije dolaska na praksu u Inchoo o programiranju znao puno, ali praksa me definitivno naučila kompliciranije dijelove programskog jezika. Učenje je bilo zabavno, mentor bi me znao “izvesti pred ploču“ i ispitati čime me zapravo poticao da više učim. Mentor mi je u svakom trenutku bio spreman pomoći, ali ako sam imao pitanje za koje je smatrao da mogu naučiti sam, odbijao mi je dati konkretan odgovor te nudio samo “hintove”. Također, osim što sam naučio nove metode u programiranju, naučio sam kako se snalaziti kad dokumentacija za određeni problem ni ne postoji.

Luka: Ne mogu točno definirati kakvo je bilo moje znanje prije prakse, ali mogu tvrditi kako znanje koje sam na praksi dobio čini veliku razliku između znanja kojeg sam imao na samom početku i kraju.

Vanja: Već sam prije radio u PHP-u tako da sam bio upoznat s osnovama. Na praksi sam naučio koristiti MVC i unaprijedio sam svoje znanje u OOP-u. Naučio sam neke alate koje prije nisam koristio, npr. Xdebug i PhpStorm. Također, stekao sam znanje za rad u Linux okruženju (do sada sam uglavnom sve radio na Windowsu). Prvi puta sam se na praksi susreo s Laravelom i Magentom. U svakom slučaju puno novoga sam naučio.

Kakva ste očekivanja imali od ove prakse i jesu li ta očekivanja ispunjena?

Antonio: Moja očekivanja od ove prakse su potpuno ispunjena. Pri samom dolasku u Inchoo upoznat sam s kulturom rada i ostalim zaposlenicima. Uvijek sam imao posla i nikada nije bilo dosadno. Dobivao sam smjernice svakog dana te je svaki dan bio i novi izazov, neki lakši – neki teži. Kako sam bio praktikant, mislio sam da ću biti zanemaren i zapostavljen, ali to uopće nije bilo tako. Svi su me dobro prihvatili u već prvih sat vremena prakse te sam se ponekad osjećao kao da imam povlastice.

Luka: Moja očekivanja su bila naučiti nešto novo te da s tim znanjem nakon mjesec dana prakse budem spreman napraviti nešto što prije nisam mogao. Na kraju su se moja očekivanja ispunila.

Vanja: Praksom sam izuzetno zadovoljan jer sam u kratkom vremenu naučio mnogo novih stvari. Osim toga, stekao sam dojam o tome kakav je programerski posao.

Koji dio prakse vam se najviše, a koji najmanje svidio?

Antonio: Upoznavanje svih zaposlenika je definitivno dio prakse koji mi se najviše svidio. To je nevjerojatno koliko sam različitih, a opet pozitivnih osobnosti upoznao u tako kratkom razdoblju. Druženja i razgovori pod pauzom su mi bile jedne od svijetlih točaka dana. Osim stalnih zaposlenika, upoznavanje drugih praktikanata je bilo zanimljivo iskustvo jer se pokazalo da dolazimo s potpuno različitim podlogama u znanju, a to znanje je zanimljivo prenositi međusobno. Nema nekih posebnih stvari koje mi se nisu svidjele. Bilo mi je žao što je praksa trajala samo mjesec dana, ali sam čuo da postoje i dugoročnije prakse, tako da držim fige za par godina.

Luka: Pohvalio bih dobru organiziranost i sadržajnost prakse. Posebno mi se svidjelo što smo na kraju projekta prezentirali svoj rad, a prezentaciju su došli poslušati mnogobrojni zaposlenici i dobio sam dojam da je svima važno ono što sam radio za vrijeme prakse. Ono što bih naveo kao “najslabiju kariku” prakse je to što sam imao slabu interakciju s mentorom jer sam očekivao više “dobacivanja” za vrijeme pisanja samog koda.

Vanja: Najzanimljivije mi je bilo raditi u Magentou. Magento ima mnogobrojne mogućnosti kao platforma za izradu online trgovina. Najmanje mi se svidjelo osmosatno radno vrijeme. Ne volim se buditi rano ujutro.

Kojem profilu studenata biste preporučili da se prijavi na praksu i što biste im savjetovali?

Antonio: Preporučio bih ovu praksu svima onima koji imaju želju naučiti programirati i razvijati vlastite web aplikacije. Svi koji imaju osnovne preduvjete i barem mjesec dana slobodno tijekom ljeta preporučujem da se prijave jer definitivo neće požaliti, a zauzvrat će dobiti puno. Savjetovao bih da nikome ne bude neugodno zatražiti za pomoć od kolega u uredu ili iz drugih ureda te da budu spremni za puno komunikacije te puno učenja.

Luka: Kolegama koji imaju osnovna znanja, a voljni su učiti – međutim nemaju dovoljnu motivacije da sve odrađuju samostalno.

Vanja: Praksa u Inchoo je za mene neprocjenjivo iskustvo. Savjetovao bih svima koji žele postati programeri i iskusiti rad u pravoj programerskoj tvrtki da se prijave. Okruženje je pozitivno, profesionalno i prijateljsko.

Eto, kratko i jasno! Nama se čini kako su Antonio, Luka i Vanja zadovoljni ovim iskustvom, a ovim im se putem želimo zahvaliti što su odabrali Inchoo za svoju ljetnu praksu.

Ako i ti želiš doći kod nas na praksu slobodno se prijavi tako što ćeš nam poslati svoj životopis i link na svoj GitHub profil na praksa@inchoo.net.

Prije prijave potrebna je i sama registracija na GitHub te uploadanje nekog rada ili primjera koda kojim se ponosiš. Radovi ne moraju biti komercijalni, možda si nešto kreativno kodirao “za svoju dušu” ili prijatelju za posao, u sklopu nekog kolegija, nema veze. Prijavi se!

Tražiš praksu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)