Učenje ne prestaje kad diplomiraš – postaje zabavnije

Jedna stvar je dobiti posao, a sasvim druga zadržati ga. Evo zašto učenje počinje tek nakon fakulteta (dobra vijest: ne uključuje knjige, skripte i bilježnice!).

Kada biste me pitali koja je najvažnija stvar koju sam u Inchoou naučila, bez imalo razmišljanja bih rekla kako na toj listi daleko prednjači jedna jedina lekcija. Ona koja kaže da pravo učenje počinje tek nakon što posao dobiješ, što najčešće znači i – nakon što imaš diplomu u ruci.

Iz osobnog iskustva mogu reći kako je učenje u poslovnom svijetu drugačije (ako ništa drugo, daleko je dinamičnije) od sjedenja u školskoj klupi. Ono podrazumijeva alate toliko poznate i drage millenialsima da se nerijetko znam zapitati da li je moguće da je You Tube, Coursera ili pak Google na neki način dio mog opisa posla. Dobra vijest je da je.  Još bolja vijest je da se lekcije naučene kroz takve kanale brže pamte i lako primjenjuju u tradicionalnom radnom okruženju.

No, zašto su ti alati važni?

Zašto je važno ne prestati raditi na sebi?

Samo neki od odgovora koji mi padaju na pamet… Zato jer je današnje društvo kompetitivno. Zato jer poslodavci cijene inicijativu. Zato jer postoji razlika između “Kako mogu pomoći?” i “Evo 3 moguća rješenja. Koje ćemo implementirati?” 

Uz dodatna usavršavanja, uz učenje, dolazi i osoban rast, osjećaj odgovornosti i širenje vidika. Sve to znači da se bolje razumijeva ostale članove tima, brže shvaćaju procesi i uzročno posljedične veze te lakše uskače kolegama kada su u gužvi.

Pričam iz perspektive osobe koja je cijelo svoje studiranje provela volontirajući na raznim projektima, a s tim nije prestala ni nakon što je dobila posao. Na kraju krajeva, uz razne oblike online usavršavanja, volontiranje je odlična prilika da se na kušnju stave vlastite sposobnosti organizacije projekata i vremena. Da ne spominjem kako se na taj način razvijaju prijeko potrebni “soft skillovi” koji se cijene u svakom radnom okruženju. Volontiranje je ujedno način na koji se dokazuje spremnost preuzimanja veće odgovornosti u firmi i način vraćanja zajednici čiji si produktivan dijelić.

Odakle krenuti?

Od mjesta na kojem se trenutno nalaziš s vremenom kojim trenutno raspolažeš.

Jedan od najvećih mitova modernog svijeta je mit o sutrašnjici. Kako kaže ona popularna izreka: “Sutra je ono misteriozno doba kada se događa 99% stvari koje isplaniraš danas.” Umjesto da sutra kreneš istraživati, učiti (ili u teretanu), kreni danas. Sutra nećeš imati vremena da pročitaš knjigu, odeš na “Knockout.js” radionicu i poslušaš 3 podcasta koja ti danima stoje na to-do listi. Ali, danas ćeš imati vremena za barem jednu od navedenih stvari. Jednom, malenom odlukom koju ćeš ponavljati iz dana u dan stvoriti ćeš naviku da pomičeš vlastite granice. Na kraju dana, veliki uspjesi ionako predstavljaju sumu malenih, pametnih dnevnih odluka.

Već danas pogledaj što nudi tvoja lokalna zajednica jer se u okruženju zasigurno nalaze neke poprilično kul udruge i inicijative, a o bespućima interneta da ne pričam. Možda te baš jedno volontersko iskustvo ili online tečaj dijeli od nove poslovne avanture.

Kada se podvuče linija, u dodatnom usavršavanju, bez obzira na njegov oblik, vidim daleko više prednosti nego mana. Prilike su, kao i inače, na svakom koraku – samo ih treba znati prepoznati. Uključite se već danas u nešto, poslodavac će to prepoznati, bez obzira tražiš li poslodavca ili ga već imaš.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *